Size biraz absürt gelse de sormadan da edemeyeceğim…

Kişinin dilini ısırması ne demek?

Sordum; kimi; “ihtiyarlıktan”

Kimi; “stres”

 Kimi; “aceleden”

Kimi de “bu bir tıbbi uzmanlık sorusu…” şeklinde cevaplar verdi.

Elbette ki siz değerli okuyucularımın da kendince makul cevapları olacaktır.

Kişinin dilini ısırması ne demek bilir misiniz?

Ben dün akşam yemekte ısırdım da…

Öz dilimi, öz dişlerimle ısırdım, anlatabiliyor muyum?

Elbette ki her insanın başına gelebilecek şeyler bunlar ama ben hala hazmedemiyorum.

Çünkü canım acımıştı, o akşamki yemek zehir zıkkım olmuştu bana.

Bir yandan ağzımdaki yarım lokmaları çiğnerken diğer taraftan taze bir kan kokusu…

Merak bu; dil ısırmanın ne olduğu hakkında bir araştırma yapma gereğini duydum…

Hemen sizinle paylaşayım…

Dilini ısırmak: “Yanlışlıkla olur genelde, acının doruklara çıktığı andır. Eğer bir şey yeniyorsa tüm iştah kaçar, yenilen şey zehir olur. Tabi her konuda olduğu gibi anneannemin güzide bir yorumunu da eklemek isterim, ne zaman böyle bir hadise zuhur etse;  ‘et yiyeceksin et, hadi yine iyisin’ derdi.”

Dilini ısırmak: “Dilini ısır kız!”

Dilini ısırmak: “Yemek yerken dil ısırıldığında ağzı günde 3 kez demli çayla çalkalamak, acının hafiflemesine ve dil yaralandıysa hızla iyileşmesini sağlar.”

Dilini ısırmak: “Dilini ısırdığınızda o acıyla gıcık kaptığın biri yanınızda gevezelik yapıyorsa öldüresiye vurası gelir insanın.”

 Dilini ısırmak: “Eskiler; dili ısırdıktan sonra tatlı yiyeceksin der. Nedendir bilmiyorum. Çok denedim olmadı.”

Dilini ısırmak: “Dün başıma gelen talihsiz şey… Öyle sert bir şekilde ısırmışım ki gözümden yaş geldi zaten sonrasında şişti ve mosmor oldu. İşin kötüsü açım ama bir şey de yiyemiyorum. Acıdan değil korkudan biliyorum ki tekrar ısırılacak orası.”

Dilini ısırmak: “Konuşmadan tatmaya ve yutmaya kadar bir sürü iş yapan dilimiz, kıvır kıvır oynak hareketlerle vazifelerini yerine getirirken, rahat çalışması için tükürük bezleriyle tıpkı bir arabanın motoru gibi yağlanarak hareketleri kolaylaştırılır. Mucize organ dilimiz, bu işleri yerine getirirken dişlerin arasından öyle ustalıkla çalım atarak sıyrılır ki, insan hayrette kalır. Bu ülfeti izale etmek için bazen bir lokmayı çiğnerken dilimizi de ısırırız. O zaman anlaşılır ki, dilimizin çalım atma ustalığı kadar mühim bir fonksiyonu da, dişlerimiz; dilimizi ısırmayarak yerine getirmektedir.”

Dilini ısırmak: “Motor sistem bu modeli izlemekte başarısız olursa, beyin kabuğuna gelen duyu sinyalleri algı sistemini bu başarısızlıktan haberdar eder ve kaslara uygun, düzeltici sinyaller iletir. Bu sinyalizasyonda bir hata veya aksama olursa ne olur? Trafik sinyallerinde hata olduğunda nasıl trafik kazası oluyorsa, bu durumda da çiğneme kazası olur. Yani yanağımızı, dudağımızı veya dilimizi ısırırız. Canımız yanar ve birden bağırırız. İşte tam o an Rabbimiz’i anmak için bir fırsattır ve “Allaaah!” diye bağırırız. Eğer biraz tefekkür edebilirsek, bu yanlış ısırma işini yapmadan ve canımız yanmadan da bu mükemmel çiğneme sistemini bize ihsan eden Kudreti Sonsuz’u hatırlayabilir ve önünde saygı ile eğiliriz.”

Dil ısırmanın ne olduğunu anlatabildim mi?

O halde anlayanlar anlamayanlara anlatsın…