Malatya Elazığ karayolunun 45. km’de olup ismine türküler yakılan Kömürhan köprüsüde Kaleİlçesi sınırları içerisindedir.

Eski ismi “İzollu”  olan Kale, ilçede bulunan eski bir kaleden bu yeni ismi almıştır ve 1990’da çıkan kanunla ilçe statüsü kazanmıştır.

Bir yanı Karakaya Barajı ile sahili olan, diğer yandan sırtını Beydağı’nın eteklerine yaslayan Kale mümbit topraklara sahip olup Malatya’nın en zengin ve en yeşil ilçesidir.

Temel geçim kaynağı kayısı olan Kale, 16 ilinin geçiş güzergâhı üzerinde yer alması nedeniyle turizminin bir cazibe merkezi konumundadır.

Şimdilerde Karakaya Barajı’nın altında kalan Pirothöyük’ten çıkan arkeolojik çalışmalardan anlaşılıyor ki Kale çok eski zamanlardan beri bir yerleşim merkezidir.

Mimar Murat Koca, Kale İlçesi Belediye Başkanlığı görevine geldiğinde bu burası bir ilçeden çok bir köy statüsündeydi.

Belediyenin ilçesi merkezi yoktu.

Bir beldenin İlçe merkezi olmayınca o ilçede çarşı olmaz, dükkân olmaz, pazar olmaz, insanların ekmek alabileceği fırın bile olmaz ve ekonomi çarkları elbette ki dönmez…

Tüm bu olmazların olması için ilçeye bir mimarın elinin değmesi gerekiyordu.

Ve öyle de oldu…

Koca yürekli mimar, görevi devir alır almaz ilk işi 2200 dönümlük bir alanı imara açmak için yüzlerce binlerce kez Ankara’daki bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirerek Kale’nin en büyük alt yapısını sağlayıp ve bu şirin ilçeninelli yıllık önünü açmış oldu.

Sonra 3600 metrekarelik bir alan üzerine yapılan yenibelediye binasını inşa etti.

Ardından30 dönümlük bir alanı ıslah edip 8 dönümlük bir alana sosyal tesisler kurdu…

Gençlik merkezi ve kütüphanenin yanı sıra, halı kursu, çinicilik kursu, robotik kotlama kursu, elişi kursu gibi yöre halkının birikim ve becerilerini geliştiren imkânlar sundu.

İlçenin alt ve üst yapı çalışmalarının yanı sıra kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerini de geliştirerek Kale’yi gerçek anlamda ilçe statüsüne kavuşturdu.

Elazığ Sivrice depreminden çok sayıda hasar alan ilçeyi yeniden inşa ve dizayn eden Koca yürekli başkan ilk etapta bin adet konut ve köylerde yüzlerce ahır binası inşa etti.

Kale’nin Koca yürekli başkanı, ilçe ile Ankara arasında adeta mekik dokuyarak yaptığı ikili görüşme ve seri faaliyet çalışmaları sonucu Kale’yi yeniden inşa etti.

TOKİ ile yaptığı takaslarla ilçeye dört yüz konut yaptırarak ilçenin barınma sorununu da çözmüş oldu.

Daha önceleri zaruri ihtiyaç ve alış verilerini yapmak için Malatya merkezi ya da başka şehirlere gitmek zorunda kalan halk Koca yürekli başkanın hummalı çalışmaları sonucu şimdi kendi ilçesinde ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Hızlı gelişim ve dönüşüm atak ve reaksiyona geçen ilçede böylece ekonominin çarkları da dönmeye başlamış oldu.

Koca yürekli başkanın hummalı çalışmaları sonucu ilçe ciddi anlamda göç almaya başlayarak 5500 nüfusu şimdi 10 bini aştı.

Malatya’da nüfusu hızla artan Kale ilçesinin temel gelir kaynağının kayısı olduğunu söylemiştik. Koca yürekli başkan bu alanda da gelişim ve dönüşüm faaliyetlerine başladı.

“Kale’de çilek kadın elinde yetişecek” projesiyle yöre halkının kadınlarına bir gelir kaynağı imkânı sunarak 30 dönümlük alan üzerine kayısıya alternatif çilek kooperatifini kurdu.

“GES” projesiyle ilçeye güneş enerji kurarak belediyenin yüzde elli giderlerini bu projeden sağlamaya çalıştı.

6 Şubat depremlerinde yaklaşık altmış bin nüfusu misafir ederek yeme-içme ve barınma imkânlarını sağladı.

Belediye bünyesinde çalıştırılan fırınla halka ucuz ekmek satma imkânını sundu.

Sonra yine belediye bünyesinde mis gibi çıkan sıcak çorbaları yüzlerce insana dağıttı ve çorba ile başlattığı faaliyeti lokantaya dönüştürerek her türlü leziz yemeklerle halka ucuz yemek yeme imkânını sağladı.

Mimar Murat Koca’nın ilk devraldığında bir köyden farkı olmayan bu ilçede şimdi çarşı var, pazar var, lokanta var, banka şubesi var, Tarım Kredi Kooperatifi var, alış-veriş merkezleri ve dükkânlar var ve tüm bu varlarla bir cazibe merkezi haline geldi…

Belediye araç filolarının yenilenmesiyle hummalı bir çalışma içerinde olan Kale’de şimdi tüm diğer ilçe belediyelerine örnek gösteriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanını, ilçeyi ziyareti sırasında, daha önce köy statüsünde olan bu ilçenin nasıl bu kadar hızla değişim ve dönüşüm gösterdiğini takdirle karşılayıp her ilçeye böyle çalışan bir mimarın olması gerektiğini ifade etmiştir.

Makam aracını kendi kullanan ve korumasız gezen bu başkanı neden köşeme konuk ettim, sorunu tek cümleyle cevap verecek olursam; o kamu malına tamah etmedi.

Kamu malını çalıp çırpma yerine istihdam alanları oluşturup kamu malına mal kattı, ilçesine değer kattı…

Ve bu nedenlerle şimdi ilçe gerginlik ve çatışmadan uzak orta bir akılla halk huzur ve refah içerinde bir yaşam sürüyor…

Ne diyelim, darısı diğer tüm ilçelerimizin başına…