Malatya’nın şehir merkezi için hazırlanan yeni proje tanıtıldı.
Toplam bir buçuk dakikalık videoda merkez için düşünülen ve hatta hayata geçirilmesi büyük ihtimal olan şehrin yeni görünümü paylaşıldı .
Ancak bu videonun yayınlanmasının hemen ardından tepkiler de üst üste geldi .
İlk tepki Malatya Mimarlar Odası Başkanından geldi. Sosyal medyada yayınladığı iletilerle dikkat çekici açıklamalarda bulundu Yunus Emre Fidanel…
‘’ Kent merkezinde yapılacak olan yeni projenin sunumu yapılıyor ama ne bir esnaf yetkilisi ne bir bilim adamı ne bir STK ne de konunun teknik muhatabı olan meslek odaları davet edilmiyor.’’ diyerek sitemde bulunan Fidanel haksız da sayılmaz.
Hadi STK’yı, bilim insanını geçelim, en azından şehrin mimarları ve esnafları fikir beyan etmeliydi. Çünkü bu şehri en iyi tanıyan bu şehirde yaşayan insanlardır.
Burada yeni proje ‘kötüdür’ demiyorum. Bunun için hem şehir mimarisi yahut kentleşme ile alakalı donanımım yok hem de görselden ziyade güvenliğin önemli olduğunu yaşayarak öğrendik. Ancak istişarede her zaman rahmet vardır anlayışını, hayatın her alanında uygulamalıyız fikrine sahibim.
Çünkü, ‘’Akıl akıldan üstündür. ‘’
Şehirde güvenlik her şeyden önemli. Sağlam yapılar deprem bölgesi olan kentimiz için her zaman birinci öncelik olmalıdır.
Fakat görsel anlamda da şehrin cazibesini arttırmak bununla beraber mümkündür.
Malatya’nın kadîm bir kültürü var. Bakırcılar Çarşısı , Mısır Çarşısı , Ayakkabıcılar Sokağıyla dimağımızda yer etmiş bir kent var daima.
10 yaşının altındaki Malatya’lılar için sadece bir anı olarak kalmamalı yerinde ve yeniden diyerek eski görünümü unutturmamalıyız insanımıza.
Eski başkan Mehmet Yaşar Çerçi’nin de önerileri dikkate değer :
‘’Çarşılarımız eski haliyle oldukları gibi yeniden diriltilmeli. Mutlaka altları 2 kat bodrum otopark yapılmalı ve yüksek kalitede inşa edilmeli. Söğütlü Cami önü meydana katılmalı… Mevcut kapalı çarşı, eski Belediye binası altı, Söğütlü Cami önü ve Soykan parkı-Yeni Cami önü alttan birbirlerine bağlanmalı. Böylece yaya trafiği aşağıya alınmalı. Yaya geçişleri sağlı-sollu dükkan olmalı.’’ diyen Çerçi ‘ye bence kulak verilmeli.
Elbette ki herkesin kafasında şehir için projeler var. Herkes fikrini beyan edecek. Bu istişarelere kulak verilirse kentin ruhuna yabancı olmayan, güvenli ve kadîm tarihine bağlı, daha güzel bir Malatya ile şehrimiz yarınlara kavuşur…
Halihazırda yapılan projeyi de beğenenler var.
Herkes elini taşın altına koyup bir şeyler yapıyorsa bize de güzel olan her şeye destek olmak düşer.
Malatya hepimizin.
Yaşanan her acı, musibet şehirdeki herkesi etkiledi.
Bu yüzden şehirde ortak bir birlikteliğimiz var. Mühim olan bu müşterek yaşam bilincini berdevam sürdürebilmek.
Malatya’daki ağır hasarlı binaların yıkılması, merkeze yakın mahallelerde de çok ciddi bir boşluğa sebep olacak.
Ağır hasarlı binaların sayısını düşününce bu işin de ciddi bir planla yapılması gerektiği ortaya çıkıyor. Yıkılan binalar yerinde kentsel dönüşüme de gitmezse kocaman boşluklar nasıl dolacak, o da kafalarda soru işareti. Buralarda yaşayan insanların hak sahibi olup TOKİ’ye gitmesi buralarda acaba ne yapılacak sorusunu düşündürtüyor. Çünkü çarşının dışında kalıp da merkezin içinde olan ve ağır hasarlı binaların bol bol olduğu onlarca mahallemiz var.
Bence işin en zor kısmı işte tam da burası olacak. Az ve orta hasarlı binaların beş-on olduğu , ağır hasarlı binaların ise yirmi-otuz olduğu mahalle sayısı hiçte az değil.
Aşılacak çok yol var.
Bu süreçte ter döken herkesin Allah yar ve yardımcısı olsun.
‘’Bu sürece katkım olsun’’ diyen işin ehline de kulak verilmeli, fikirleri dikkate alınmalıdır.
Çünkü Malatya en çok Malatya’lıların meselesidir…