"Fotoğrafı çeken makine değil, arkasındaki gözdür. Ve bildiğimiz gibi görme, beyinde gerçekleşir."
Geçenlerde evde eski fotoğraf albümlerini karıştırdım. Çok duygulandım, çok içlendim.
Tüm fotoğrafları inceledim özenle. Öğrencilik -askerlik fotoğrafları, düğün- nişan fotoğrafları, rahmetli eşim emekli öğretmen Suzan Soğukpınar Demirtaş oğullarım Hasan ve Oğuzhan, kızım Tuğba'nın fotoğrafları ...Gözlerim doldu. Albümün içinde yıllara meydan okuyarak hatıralara bakarak.
Şimdi elektronik dijital hafızalar da sanal dünyanın kalabalığından kayboluyor. Saklanmış gibi görünen yaşanmışlıklar siliniyor aslında. Bugün kaç kişi albüm yapma ihtiyacını duyuyor. Kaç kişi fotoğrafları bastırma ihtiyacı duyuyor. Nasıl olsa akıllı telefonda veya bilgisayarda bir şekilde kaydedilmiş şekilde duruyor.
Aile albümlerinizdeki belki de hiç canlı görmediğiniz akrabalarımızın fotoğrafları ya da yakınlarımızın gençlik fotoğraflarının çoğu siyah beyazdır. Sonraları renkli fotoğraflar çekilmeye başlandı. Eski fotoğrafların arkasında yazardı. "filan filan tarihinde, filan yerde, filan kişiyle cansız bir anı..."diye yazılırdı. Evlerin odalarının duvarlarında çerçeveletilerek asılmıştır. İşte bu yukarıda anlattıklarımı bizlere sunan fotoğrafçılardan biri Malatyalı Foto Spor Yusuf Uğrar Usta...
Yusuf Amca yıllar önce dükkanını kapattığını ve evde dinlenmeye çekildiğini söyledi. İlerleyen yaşına rağmen uzun yıllar çalışan Yusuf Amca'nın fotoğraf hikayesini okuyabilirsiniz...1933 yılında Malatya'da Doğan Yusuf Uğrar Foto Spor Müessesenin sahibi, Yusuf Uğrar ; kısa boylu, tombul, oldukça yaşlı, gülümseyen ela gözleri, traşlı yüzü, üstü-başı, sesinin tonu nazik davranışlarıyla görmüş - geçirmiş şehirli bir beyefendi...Evli ve beş kız babası. Kızlarını evlendirmiş .Yaşlı eşi ile birlikte İstasyon mahallesinde kendi evinde yaşamaktadır. Her gün gençlik arkadaşı Gazeteci Celal amcanın çarşıdaki yazıhanesi uğrar. Evden gelirken aldığı gazeteyi burada okur, bulmacasını çözer...Celal amca ile yazıhaneye gelenlerle sohbet ederler. Akşam üstü evine gider
Gazeteci Celal amcanın bürosunda Yusuf amcayla ara sıra oturup sohbet ediyoruz. Fotoğrafçılık anıları ile ilgili söyleşi yaptım. Geçen gün bez çanta içinde Fotoğraf dükkanı ve kendi ile ilgili evrakları getirip bana verdi. Bunları okuyup kaleme alabilirsin dedi...Sohbet esnasında ne güzel konuşuyordu, ne güzel gülüyordu ağzıyla yüzüyle değil, gözleriyle gülüyordu. Kim bilir kaç çift düğün fotoğrafı için Yusuf amcanın stüdyosuna girmiştir. Kim bilir nice askerler, aileler öğrenciler fotoğraflar çektirmiştir.
Yusuf Uğrar mesleğini yaklaşık 60 yıldır sürdürür. Bugüne kadar Milliyet, Hürriyet, Tercüman, Güneş başta olmak üzere birçok Ulusal gazetenin Malatya'da Foto Muhabiri olarak hizmet vermiş.
Foto spor Yusuf Uğrar Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından Ahilik Kültür Haftası 2019 yılı İlimizin ahisi seçilmiştir. 17 Eylül 2019 tarihinde kendisine Teşekkür Plaketi verilmiştir.
Yusuf Usta, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğe bağlı 14.05.1965 tarihinde esnaf ve sanatkarlar siciline 21.12.1984 tarihinde 44/ 7915 sicil No ile Fotoğrafçılar odasının kurucu üyelerinden olup, Yusuf Uğrar, fotoğrafçılık mesleğinde birçok çırak ve kalfa yetiştirmede emeği geçen mesleğinde övgüye layık bir ustamız olarak, 18.06.2013 tarihinde mesleği bırakmıştır... >> DEVAMI GELECEK