Bu hafta bu konuyu ele almak istiyorum çünkü başa gelene kadar kimse boşanma ve hususları üzerinde çok durmaz hatta hiç durmaz. Ama ben başa gelmeden size bir takım derlediğim bilgiler sunmak istiyorum belki işinize yarar haklarınızı bilirsiniz yada karşı tarafın haklarını bilir ona göre yapıcı olursunuz.
Velhasıl kimse boşanmak istemez hatta bunun için de evlenmez ama süreç öyle bir ilerler ki kendinizi bir anda boşanma durumu ile karşı karşıya görürsünüz. Can yakıcı acı verici bir durumdur bu bazen de belki bir kurtuluş…
Sebep ne olursa olsun boşanmaya karar verilirse işin rengi de değişir. Bir bakarız aileler iyice düşman olmuş bir bakıyoruz çocuklar perişan olmuş vs. biz burada yıkıcı değil tutucu ifadelerle boşanma sürecine yönelik bir şeyler aktaralım dedik.
Evet, öncelikle boşanma eşler arasındaki anlaşmazlıktan doğan genel bir durum ve sonuçtur. Boşanma sözleşmesi ise bir boşanma davasının anlaşmalı olarak sonuçlandırılması için gerekli olan ve boşanacak tarafların velayet, tazminat, soyadı, mal varlıkları, tazminat ve nafaka konularında tarafların talep ve anlaşmalarını içeren son derece önemli bir hukuki metindir.
İki çeşit boşanma vardır anlaşmalı ve çekişmeli. Öncelikle anlaşmalı boşanmaya bakmak gerek. Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesi Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesinde düzenlenir. Anlaşmalı boşanmada ilk şart tarafların en az 1 yıldır evli olması ve tarafların ortaya koyduğu tüm şartlarda istisnasız anlaşmış olması ve ortada çekişmeli bir durumun kalmamış olması lazım. Burada boşanma kararı kesinleşinceye kadar eşlerden birinin irade beyanından dönmesi halinde boşanma davası çekişmeli boşanmaya dönüşür. Çekişmeli ise çekişmeli boşanma davası, TMK Md. 166/3 de düzenlenmiş anlaşmalı boşanma davası dışında kalan her türlü boşanma nedenine dayalı olarak açılmış ve eşler arasında boşanma ve boşanmanın ferileri konusunda bir anlaşmanın bulunmadığı boşanma davaları olarak tanımlanmaktadır.
Hangi boşanma olursa olsun boşanma davası açılacaksa izlenmesi gereken yollar vardır bir avukat yönlendirmesiyle. Avukatsız boşanma işlemi sakat bir süreçtir. Çünkü boşanma süreci bir uzmanlık gerektirir. İşlerin istenilen düzeyde sürdürülebilmesi için. Aksi halde umduğunuzu bulamazsınız. Medeni Kanunca belirlenmiş olan boşanma sebepleri arasında zina, karşı tarafın hayatına kast etme, kötü davranış, suç işleme, terk, akıl rahatsızlığı ve evliliğin devam edemeyecek duruma gelmesi, yani birliğin bozulması vardır. Bu nedenle eşlerin ilk olarak boşanmayı hangi sebebe dayandıracağını belirlemesi gerekir. Ondan sonra avukatı devreye sokar. Ancak şu da unutulmamalıdır ki boşanmaya karar verilmişse eli de o kadar çabuk tutmak gerek. Avukat Ali Deniz’in deyişiyle size karşı dava açılmış ise cevap dilekçenizi hazırlayıp mahkemeye sunun. Genel anlamda olağan dışı bir durum söz konusu değilse Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunulmaması halinde o davada hiçbir surette yeni iddiada bulunamazsınız veya delil bildiremezsiniz.
Öte yandan evlilik bitimiyle aileler birbirine düşman olur demiştik yukarıda da biraz bahsettik bu konuda unutmayın karşımızdaki düşman değil. Bunu herkes unutur ve öyle davranır ama bu hataya düşmeyin. Talepleriniz net olsun asla geri dönmem demeyin avukatınıza sadık olun ondan bir şey saklamayın uyarılarına kulak verin istenen her türlü belgeyi sunun sağlıklı bir dosyanız olsun çocuklar varsa burada çocukları taraflara karşı kışkırtmayın. Yüz yüze ne zaman geleceğiniz belli olmaz. En başta kendinize saygınız olsun. Sonra diğerlerine saygınız olsun hayat boşanma süreci veya boşandıktan sonra bitmiyor bunun farkında olun. Ne kadar çabuk bitmesini istiyorsan kurallara da o denli uymalısın. Ayrıca boşanma davası açıldıktan sonra hâkim dava süresince ortaya çıkabilecek olumsuz durumlara karşı geçici önlemler almak zorundadır. Mesela nafaka tedbiri, şiddet için uzaklaştırma kararı, tazminat gibi konuya dahil olacak mal varlıklarının yönetimine karar verebilir dedikten sonra umarım boşanmalar ilimizde ve ülkemizde en az seviyeye indirgenir, mutlu aile tabloları da bu bağlamda çoğalır. Sağlıcakla kalın…