Mezarlık olarak da kaydedilmesini söyledik. haftalar sonra mezarlıklar müdürü Osman Gönültaş ,
Kudep Başkanı Gökçek Hanım, mühendis ve Sanat tarihçi ile birlikte okulun mezarlığına ziyaret gerçekleştirildi. Mezarlıkla ilgili durum tespiti yapıldı.
Köy enstitüsü adını taşıyan STK’larımız, öğretmen derneklerimiz, bazı partiler "demeç"in ötesine geçemeyerek hazin görüntüyü devam ettirmişlerdir.
Bunun üzerine mezarlık ile ilgili çalışmamda beni yalnız bırakmayan yol arkadaşım babası da Akçadağ Köy Enstitüsü mezunu Müfettiş Ali Şahabettin Aktaş'ın oğlu kültür Bakanlığından emekli eğitimci Adil Aktaş ile birlikte mücadeleye devam ettik. Kendim görsel Sanatlar öğretmeni olduğumdan ilk işim Mezarlığa bir tabela yazmak oldu. Adil beyle mezarlığını tabelasını yerleştirdik.. Tabelanın üzerine de Türk bayrağını astık. Anısına ithafen bir fotoğraf da çektirdik.
En büyük sevincim yıllar sonra olsa da Malatya Pötürgeli İstanbul CHP İl Başkan yardımcısı arkadaşım iş adamı Nurettin Aydın, Celal Özden, Bayram Karabulut ve Adil Aktaş'ın oldukları 30 Ağu 2022 tarihinde birlikte Köy Enstitüsü ziyaretinde mezarlık hakkında verdiğim bilgiden etkilendiler. Nurettin Aydın " Fikri Hocam ben buranın tel örgü ile çevrilmesini yapacağım " ,sen gerekli görüşmeleri yap dedi. Mezarlık alanı Milli emlak tarafından Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne verilen 2140 dönüm arazi içindeydi . Önceden tanıdığım müdür Abdullah Erdoğan beye telefon ederek mezarlık hakkında görüştüm sonra da Nurettin Aydın bey müdür beyle telefonla görüştü . Kayısı Araştırma Müdürü Mezarlığın etrafını ve otlarını temizlettireceğini ifade etti sonra da mezarlığın etrafını çevirebilirsiniz dedi. Böylelikle yıllarca Milli Eğitim Müdürlüğünce ve okul müdürlerince, sahip çıkılmayan mezarlık Tarım ve Orman Bakanlığı Malatya Kayısı araştırma Müdürü Abdullah beyin uygun görmesi ve Nurettin Aydın beyin maddi katkılarıyla beton direkler ve tel örgülü çit ile çevrilmiştir.
Oysaki Eğitim tarihi araştırmalarında ve dönemin aydınlatılmasında mezarlar büyük öneme sahiptirler. Bu mezarlığın da yaşatılarak Köy Enstitüsü adının yaşatılması değerli bir hizmet olacaktır.
Cumhuriyeti eğitim hafızası İlk Köy Enstitülerinden Akçadağ köy enstitüsü, Öğretmen okulu, Anadolu Öğretmen lisesi sırasıyla kapana kapana sonunda Fen lisesine dönüştürülüp Akçadağ merkezde Fatih Fen Lisesine taşınmıştır. Köy Enstitüsünden okuldan ancak birkaç dolap dolusu resmi evrakın dışında bir şey kalmamıştır. Kütüphanesinin on binlerce kitapları, atölyelerin, müzik odası laboratuvarlar, sinema makinesi, koca yerleşkenin her şeyi talan edilmiş. Binalar yıkılmış, yakılmış.
Akçadağ Köy Enstitüsü ve öğretmen okuluna ait az da olsa kalan bazı malzemeler , resmi belgeler Akçadağ Fatih Fen Lisesinde. Okula ait başka diğer malzemeler Malatya Anadolu Lisesi (Emeksiz Lisesi)Bodrum katında okul müzesinde sergilenmektedir. Okul kütüphanesinin binlerce kitabı yakılmış ,talan edilmiş, akıbeti meçhul.
Bu okullardan mezun olan on binlerce cumhuriyet öğretmeninin, öğrencilerin, yöneticilerin hayallerinde rüyalarında sararmış fotoğraflarında kaldı… Okulda Üç bin dönümlük araziye, kendi mezarlığına gömüldü...
Valilik ve belediyeden gerekli izinlerin alınarak tahrip olan yıkılan mezarların kime ait oldukları yeniden araştırılarak yapılması. Mezarların bulunduğu alana Akçadağ Köy Enstitüsü meçhul öğretmen anıtı dikilmesi, Akçadağ Köy Enstitüsü yerleşkesinde bulunan sağlam kalan bir kaç binanın restorasyon yapılarak müze haline getirilmesi Türkiye Cumhuriyeti dönemi eğitim tarihi hafızamızı canlı tutmaya yarayacaktır.
Gün akşamın içine akarken Akşamın koyu karanlığı yavaş yavaş renkleri yok ediyordu.
Lacivert gök yüzü göz kamaştıran yıldızlarla süslenmişti .Işıltılı ay köy Enstitüsünün binalarının üzerine, sarımsı bir ışık döküyordu. Kurucu müdür Şerif Tekben, Eğitim Başı Reyzi Pamir öğretmenler, usta öğreticiler, öğrenciler ve köylülerin imece ile yaptıkları o yeşil vahası yok artık. Geceleri gökyüzünde yıldızlarla cilveleşen okulun elektrikleri sönmüş. Mimar Ahsen Yapaner çeşmesinden artık su akmıyordu. Okulun kampanası çalmıyordu...
Adil bey ile ben okulun mezarlığının etrafının tel örgüsü ile çekilmesine o kadar sevindik ki. Hatıra fotoğrafı çektirirken gözlerimden sevinç göz yaşları dökülüyordu. Güneş akşam sofrasını kaldırıp dağlardan aşarken mezarlıkta yatanların ruhuna dualar okuyup yola çıktık.
2 Kasım 2022 çarşamba günü Köy Enstitüsünün mezarlığının yerinin bilgisini aldığım ve söyleşi yaptığım Ali Doğan öğretmeni Malatya'daki evinde ziyaret ettim. 1949 mezunu Ali Doğan öğretmene Akçadağ köy Enstitüsü mezarlığının etrafının tel örgüsü ile çevrilip koruma altına alınması bilgisini verip çektiğim fotoğrafları da gösterdim. Çok duygulandı, bu mezarlığa kendisinin de gömülmesini vasiyet ederek enstitülü, Öğretmen okulu mezunu arkadaşların da buraya defnini önerdi.
Şu anda o mekanda ebedi uykularında olanların huzur içerisinde olduklarını tahmin edebiliyorum.
Işıklarda uyuyun. Ruhunuz şad olsun. Sizler var oldukça Akçadağ Köy Enstitüsü ve Öğretmen Okulunun adı sonsuz kadar yaşayacaktır.