Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği, İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve TUİK Malatya işbirliğinde deprem sonrası göçün sosyal, kültürel, ekonomik ve kent kimliği üzerine olan etkilerini belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek amacı ile Deprem Nedenli Göçün Malatya İline Etkileri ana başlığında çalıştaylar dizisi başlatıldı. Bu bağlamda Deprem Sonrası Göç ve Demografik Değişim, konulu ilk çalıştay gerçekleştirildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayı’nda düzenlenen programa Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar; kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar, akademisyenler ve STK’ların temsilcileri katıldı.
Çalıştay öncesi düzenlenen panelde; Çalıştay kurulu adına Turgut Özal Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga, genel bir değerlendirme yaptı. İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Ünal Şentürk tarafından “Demografyanın Toplumsal Değişime Etkisi”, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Doç. Dr. Murat Sezik tarafından “Geçmişten Günümüze Göç”, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Tayfur Bayat ve Uzman Mehmet Adıyaman tarafından “Malatya İli İstatiksel Veriler” konularını ele aldı. Panelin moderatörlüğünü ise İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın akabinde başlayan programda deprem sonrası şehrin karşılaştığı önemli sorunlardan biri olan göç ve bunun şehre etkisine değinen Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum,
“Malatya’nın binlerce yıllık tarihi geçmişi ve bununla beraber birikmiş kültürü var. Bunu korumaya özen göstermeliyiz. Göçün temel nedeni arasında barınma, güvenlik ve temel hizmetler yer alıyor. Göç adaptasyon gibi sorunları beraberinde getiriyor. Bu çalıştay Malatya için yol gösterici olacaktır, emek veren kurumlarımıza, akademisyen hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar,
“Göçün sosyal, kültürel, ekonomik ve kent kimliği üzerine olan etkilerini belirlemek ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla kurumlar arası işbirliğinde 8 konu başlığında çalıştaylar dizisi başlattık. Özellikle 6 Şubat depremi sonrası yaşanan göçün sebepleri ve çözüm önerilerini ele almak, çevre illerden gelen göçün kente olan olumlu ve olumsuz yanlarını ortaya koymak üzere yapacağımız çalıştaylarla alanında uzman kişilerle beraber saha çalışmaları da gerçekleştireceğiz ve oluşturacağımız rapor doğrultusunda şehrimizin geleceği için önemli bir projeksiyon ortaya koymuş olacağız. ” dedi.
Malatya Kent Konseyi şehrin enerjisini ve bütün dinamiklerini bir araya getirerek şehrin yararına, şehrin ortak paydasına ve şehrin sürdürülebilir geleceğine katkı sağlayan önemli bir sivil aktör olduğunu söyleyen Dr. Hasan Batar,
“Malatya Kent Konseyi Türkiye çapında bu anlamda kendini ispat etmiş aynı zamanda kurumsal bir kimlik ve derin bir geçmişi olan saygın bir kurumdur. Bugün de saygın iki üniversitemizin hocalarıyla birlikte özellikle deprem sonrasında Malatya’nın geleceğinde daha niteliksel bir dönüşümü nasıl sağlayabiliriz, bu anlamda geleceğimizi nasıl bir araya getirip daha nitelikli ve daha konforlu bir şehrin hayata geçirilmesi anlamında neler yapabiliriz? düşüncesiyle birçok çalışma yürüttük. Başlattığımız bu çalışmayla kentin sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel anlamda her türlü işleyişine katkı sağlamak amacıyla şehri yöneten ve yönetilenlerle birlikte yönetmeye devam edeceğiz” dedi.
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen “İnsanlar sadece deprem nedeniyle değil çeşitli sebeplerle göç etmektedir. Tarihte göçlerin etkisiyle devletler kurulmuş ya da yıkılmıştır, yönetimler değişmiştir. Bu yönüyle ele alındığında göçün toplumlar üzerinde ciddi bir değişiklik yaptığını görebiliriz. Yeni yerleşim bölgeleriyle Malatya’nın düzeni değişti. Bir kent inşa edilirken kendin kültürel mirasının taşınması gerekir. Yoğun nüfus ve değişen sosyal yapının şehrin kültürü üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmalıyız” dedi.
Yaşanan afetlerin şehirde çeşitli dönüşümlere etkisine değinen Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem,
“6 Şubat depremi çok ciddi değişimlere sebebiyet verdi. Tarihe baktığımızda da savaş, deprem gibi felaketlerin çok ciddi dönüşümlere sebebiyet verdiğini görürüz. Sadece fiziki yıkımları değil göç ve demografik değişim gibi olayları da incelemeliyiz. Göçle birlikte değişen sosyal ve kültürel yapının şehrin geleceğine dair etkisini de değerlendirmeliyiz” dedi.
Çalıştay kurulu adına konuşan Turgut Özal Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga,
“İnsan içinde bulunduğu çevreyi kendisi yaşayarak değiştirip dönüştürüyor. Dolayısıyla çevre sürekli bir değişim içerisindedir. Yaşadığımız çevreyi sosyal ve fiziki çevre olmak üzere iki gruba ayırıyoruz. Tarihin akışının değiştiği dönemler oluyor. Bu dönemlerde sosyal çevrede değişime uğruyor. Malatya’daki deprem hem fiziki hem de sosyal çevremizi göçün etkisiyle dönüştürdü” dedi.
Konuşmaların akabinde 2 oturumda düzenlenen programın birinci oturumu panel şeklinde gerçekleşti. Deprem Sonrası Göç ve Demografik Değişim çalıştayının ilk oturumunda alanında uzman kişiler sunumlarını gerçekleştirdi.
Panelin moderatörlüğünü yapan İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz,
“Beşeri ve fiziki faktörlerin nüfusu hareket ettirme özelliği var. 6 Şubat depremi büyük bir nüfus hareketine neden oldu. Bu programda göçün etkisi üzerine her yönüyle bir inceleme yapacağız. İnanıyorum ki bu çalışma şehrimize önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Geçmişten Günümüze Göç konulu sunumunu gerçekleştiren İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Doç. Dr. Murat Sezik,
“Göç, ekonomik, toplumsal, siyasal veya doğal nedenlerle insanların bireysel ya da kitlesel olarak yer değiştirme eylemi olarak tanımlanmaktadır. Göçler iç göçler, dış göçler, zorunlu ve gönüllü olmak üzere dört sebeple gerçekleşir” dedi. Kentsel sistemde göçün oluşturduğu etkilere değinen Sezik “Yapılan göçler kentteki işgücünü, emek piyasasını etkilerken, kentlerin dağınık büyümesine yol açarak ve mekânsal ayrışmaların boyutunu derinleştirmektedir” dedi.
Demografyanın Toplumsal Değişime Etkisi konulu sunumunu gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Ünal Şentürk,
“İnsanlık tarihin her döneminde değişimin içinde yer almıştır. Değişmeden sabit kalan hiçbir toplumsal aşamadan bahsetmemiz mümkün değildir. İnsanlık tarihinin bir toplumsal değişim olduğunu söylememiz mümkündür. İnsanlık tarihinin avcı toplayıcı olduğu dönemden bugüne kadar her toplum kendi bağlamında kendi nedenlerine bağlı olarak bir değişim yaşamıştır” dedi.
Malatya İli İstatiksel Veriler başlığı altında sunumlarını gerçekleştiren İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Tayfur Bayat ve Uzman Mehmet Adıyaman, Malatya ile ilgili göç alma ve göç verme nedenleri, eğitim nedeniyle göç oranı gibi konularda istatiksel bilgilere değindiler.
Programın ikinci oturumunda oluşturulan çalıştay masalarında göçün nedenleri, göç sürecinde yaşananlar ve göçün etkisi konuları üzerine uzman kişiler eşliğinde katılımcılar da çalışmaya katılarak konuyu derinlemesine ele alarak çeşitli öneriler ortaya koydular.
Malatya Kent Konseyi’nden verilen bilgiye göre, çalıştay kapsamında görüş ve önerilerin bir rapor şeklinde çok yakın zamanda kamuoyunun bilgisine sunulacağı belirtildi.