Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya’da, hasat sezonunda yaşanan verim kayıpları nedeniyle kuru kayısı fiyatları hızla yükseldi. Şire Pazarı Kooperatif Başkanı Mustafa Berk, rekolte beklentisinin yüksek olmasına rağmen ürün kayıpları ve arz sıkıntısı nedeniyle fiyatların arttığını açıkladı.
Hasat döneminde kilosu 90 TL’ye kadar düşen kuru kayısının fiyatları, yaşanan ürün kayıplarıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. Elek altı kayısının fiyatı 65 TL’den 100 TL’ye, 200’lük kayısının fiyatı ise 80 TL’den 130 TL’ye çıktı. Berk, iri kayısıların fiyatlarında ise daha sınırlı bir artış olduğunu söyledi.
Rekolte Yüksek Beklenirken Kaybın Boyutu Büyük Oldu
Malatya’da 2024 sezonunda 107 bin tonluk rekolte beklentisi bulunurken, hasat döneminde yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle yaklaşık 30 bin ton kayısı hasat edilemedi. Geriye kalan 80 bin tonluk ürünün ise büyük bir kısmının küçük boyutlarda kaldı.
Berk,
“Yoğun yağışlar nedeniyle kayısının boyutu küçüldü, iri kayısı üretimi sınırlı kaldı. Elek altı kayısıların fiyatı 65 TL’den 100 TL’ye çıktı. 200’lük kayısı ise 80 TL’den 130 TL’ye ulaştı. Ürün kayıpları, piyasada yeterli arzın oluşmasını engelledi ve fiyatları artırdı” dedi.
Özbekistan Rekabeti Malatya’yı Zorluyor
Berk, Malatya kayısısı için bir diğer önemli sorunun Özbekistan kaynaklı rekabet olduğunu belirtti. Özbekistan’da artan kayısı üretimi ve düşük maliyetler, Malatya kayısısının fiyat ve pazar payını olumsuz etkiliyor. Berk,
“Özbekistan’da üretilen kayısıların fiyat avantajı, Malatya’nın kayısı pazarını geriletti. Rusya başta olmak üzere bazı ülkeler, artık Malatya yerine Özbekistan kayısısını tercih ediyor” dedi.
Yorumlar
Ziya - Önce 107 bin ton açıkla malı ucuza topla,şimdide bahaneler uydur 80 bin ton de,nasilsa hesap soran denetleyen yok agababalarinızla yiyin. Hangi bahçede 27 bin ton yağış nedeniyle toplanamadi kim bonu tespit etti. Hilebazlar
İzzet - Ben bu yaz uzun yıllar sonra Kaysı zamanı Malatya'ya geldim hasat bitene kadar akrabalarıma biraz yardım ettim. Tüccarlara kilosunu kaysıya göre 100 ile 125 lira arasında sattılar ama İstanbul'da orta boy kaysıyı bir hemşehrimiz 275 liradan geçen hafta sattı . Daha iri kaysının fiyatını varın düşünün. Cevizi bile üreticiden beleşe alıp 200 e 250 liye satıyorlar. Bazıları köşe başlarında cevizi 100 liraya satıyor ama anlarında içi olanları çok ve açımtırak bir tadı var yenilemiyor. Sarımsak diyetleri adeta uçmuş en uçuşunun kilosu 200 lira iyisi 350 lira. Üretici o kadar emek veriyor parayı aracılsr kazanıyor.
İzzet - Üreticiyi aracılara mahkum eden bir sistem oluşmuş ülkemizde ve bu durum sadece kaysı ile sınırlı değil. Elma. Armut. Çilek. Vs bütün meyve sebze ve kuru gıda ürünlerinde var. Dahası et. Süt yumurta peynir aklınıza ne gelirse üreticiden yok pahasına alınıp tüketiciye misli ile satılıyor. Üreticiye doğrudan ürününü tüketiciye satma imkanı sağlanmadan bu soygun devam eder.
Çiftçi Hakan - Özbekistan kayısının görünüş ve tadı kıyas yapıla mayacak kadar kötü. Bence fiyattan çok tanıtım eksiği var. Ayrıca üretici her zaman tüccarın eline bakıyor. Her yönden bağımsız bir kayısı üretici birliği kurulmalıdır.
Reis 44 - Gerçek değeri zaten buydu biz milletin elinden ucuz ucuz çarptık demiyirsunuzda geçen senenin fiyatlarının yarisı köylüye maliyet iki katı
Ölümü gösterip sıtmaya razı ettiniz.