Malatya'nın Cumhuriyet döneminden kalma simge yapılarından Hükümet Konağı, 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar görmesi sonrası yıkılmış ve aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmeye başlanmıştı. Ancak Malatyalılar, yeni binanın dış cephesinin eski haliyle birebir aynı olmasına sert tepki gösterdi.
Tarihî Yapının Sonu Depremle Geldi
1 Eylül 1941 tarihinde büyük bir törenle açılan ve kent halkı tarafından “Hükümet Konağı” olarak bilinen Valilik binası, 6 Şubat’taki 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde orta hasar almıştı. Aynı gün meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremde ise ağır hasarlı hale gelen bina, yapılan teknik incelemelerin ardından “oturulamaz” raporu doğrultusunda tahliye edilmişti. Valilik ve bazı birimler farklı alanlara taşınırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı binanın aslına uygun şekilde yeniden inşasını üstlendi.
174 Milyon TL’lik Proje
Yıkım ve yeniden inşa ihalesini, 174 milyon TL teklif veren ve Rami Kütüphanesi restorasyonuyla tanınan ABMA İnşaat Restorasyon Firması kazandı. Ancak inşaat çalışmaları başlar başlamaz, Malatya halkından proje tasarımına dair yoğun eleştiriler yükseldi.
“Her Şey Değişti, Ama Malatya Aynı!”
Malatyalılar, yeni binanın dış cephesinin eski binayla birebir aynı olması nedeniyle duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.
Vatandaşlar, “Bu kadar büyük bir yıkımın ardından şehirdeki her şeyin aynı şekilde yapılması bizi üzüyor. Çok şey değişti, ama Malatya’da hiçbir şey değişmedi!” sözleriyle tepkilerini ortaya koydu.
Bazı vatandaşlar ise bu tasarımın, şehrin modernleşme ihtiyacını karşılamadığını belirterek,
“Malatya yeniden ayağa kalkacaksa bu, sadece geçmişe takılı kalmakla olmaz. Daha ileriye dönük ve vizyoner projeler istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Mahiper - Malatya ancak 30 sene geride kaldı herkes çağ atlar modern dünya kurar malatya oturduğu yerde sayar ..
Kadicayirl Mahatoki̇'d - Depremden sonra her yer değişti ama malatyada değişen bir şey yok çünkü Malatya tek kelimeyle sahipsizdir nokta