Köklü tarihi 1925 yılında kurulan “Sular Fen Heyeti Müdürlüğü”ne kadar uzanan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 18 Aralık 1953 tarihinde kabul edilen 6200 sayılı Kanun ile bugünkü yapısına kavuştu. DSİ, Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı şekilde sürdürmeye devam ediyor.

Su kaynaklarının planlanması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumlu Türkiye’nin en yetkili kurumu olan DSİ, yaklaşık 25 bin personel ile merkez ve 26 bölge müdürlüğü üzerinden hizmet veriyor. Kurum, başta barajlar olmak üzere içme suyu, hidroelektrik enerji, tarımsal sulama, taşkın koruma, atık su arıtımı ve arazi toplulaştırma gibi geniş bir yelpazede mühendislik projelerine imza atıyor.

DSİ, bugüne kadar tamamladığı projelerle Türkiye’ye hem ekonomik hem de sosyal anlamda önemli katkılar sağladı. Kurum, 5,5 trilyon TL maliyetle 18.168 tesisi hayata geçirirken, baraj ve göletlerde 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi oluşturdu. Ayrıca, 7,2 milyon hektar arazi sulamaya açıldı, 2 milyon hektar alan taşkın zararlarından korundu ve yıllık 5,4 milyar metreküp içme suyu temin edildi.

Türkiye’nin hidroelektrik enerji kapasitesine de büyük katkı sağlayan DSİ, yıllık 112 milyar kilovatsaat temiz enerji üretim kapasitesine ulaştı.

Dünyanın sayılı entegre projeleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi bölgesel projeleri de yürüten DSİ, yerel ihtiyaçlara uygun çözümler geliştirerek ülke çapında refah zinciri oluşturmayı hedefliyor.

“Su Vatandır” anlayışıyla hareket eden DSİ, suyun gücünü milletle buluşturmaya yönelik projelerini azim ve kararlılıkla hayata geçirmeye devam ediyor.