İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, üst düzey yönetici kadrosu ve milletvekilleriyle birlikte Malatya’yı ziyaret ederek deprem bölgesindeki sorunları yerinde inceledi. Yeşilyurt ilçesinde yıkılan Yeşilyurt Milli Eğitim Müdürlüğü binası alanında basın açıklaması yapan Dervişoğlu, depremzedelerin sorunlarına dikkat çekerek çözüm önerilerini sıraladı.
“Malatya’da 133 Bin Konuta İhtiyaç Var”
Dervişoğlu açıklamasında, depremin üzerinden 22 ay geçmesine rağmen Malatya’da hala büyük sorunlar yaşandığını belirterek,
“Malatya’nın 133 bin bağımsız konuta ihtiyacı var. Ancak bugüne kadar teslim edildiği belirtilen 19 bin 750 konut, henüz tamamlanmamış durumda. Vatandaşlarımız hâlâ konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. 3 bin 500 esnafımız ise 21 metrekarelik konteynerlerde ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.
TÜİK verilerine göre, deprem sonrası Malatya’dan 102 bin 620 kişinin başka illere göç ettiğini ifade eden Dervişoğlu, organize sanayi bölgesinde yaşanan istihdam kaybına ve ihracattaki düşüşe de dikkat çekti.
Vergi ve SGK Primlerine Süresiz Erteleme Talebi
Dervişoğlu, Malatya’da birçok şirketin kapandığını ve vatandaşların vergi ile SGK prim borçlarını ödeyemediğini belirterek,
“Mücbir sebep kapsamında bu borçların süresiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Ayrıca teminat şartı nedeniyle iş yerlerini yeniden kurmakta zorlanan firmalar için bu şartın kaldırılması şart” diye konuştu.
Yerinde Dönüşüm İçin Destek Artışı Şart
Deprem bölgelerindeki yerinde dönüşüm projelerine verilen 50 bin lira kredi ve 750 bin lira hibenin yetersiz olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, bu miktarların en az 2,5 milyon liraya çıkarılması gerektiğini söyledi. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için faizsiz ve uzun vadeli kredi imkanlarının sağlanması gerektiğini de ekledi.
“Burası Bir Afet Bölgesi, Pozitif Ayrımcılık Şart”
Dervişoğlu, Malatya’nın bir afet bölgesi olarak hızlıca toparlanması için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade ederek,
“Bu bölgede ticari faaliyetlerin yeniden canlanması için teşvik uygulamalarına ihtiyaç var” dedi.
Suriye Politikası ve Güvenlik Uyarısı
Konuşmasının sonunda Suriye meselesine de değinen Dervişoğlu, Türkiye’nin Suriye’de bir güvenlik koridoru oluşturması gerektiğini belirtti. Suriyelilerle ilgili olarak “Esad gitti, misafirlik bitti” diyen Dervişoğlu, istisnai vatandaşlıkların iptal edilmesi gerektiğini savundu.