Malatya, hem tarihi zenginlikleri hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir şehir olarak, yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Türkiye’nin önemli turistik şehirlerinden biri olan Malatya, özellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yapılarıyla da dikkat çekmektedir.

İşte Malatya'da gezilecek yerler ve keşfedilecek doğal ve tarihi mekanlar:

1. Malatya Levent Vadisi

Akçadağ ilçesinde bulunan ve 28 kilometrelik uzunluğu, 200 metre derinliğiyle çarpıcı bir doğa harikası olarak değerlendirilen Malatya Levent Vadisi 65 milyon yıl önce jeolojik deformasyonlar sonucu oluşmuştur. Vadinin her köşesinde bulunan etkileyici jeolojik oluşumlar Türkiye’nin en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak anılmasını sağlıyor. 

Malatya Levent Vadisi doğa yürüyüşleri, bisiklet, kaya tırmanışı ve kamp gibi sporlar için şehrin en ideal yeridir. İçerisinde dereler, ormanlar, kaya oluşumları, şelaleler ve mağaralar bulunduran Malatya Levent Vadisi doğayla iç içe unutulmaz vakitler geçirmeye imkan tanıyor. Bununla birlikte zengin bir endemik bitki ve vahşi hayvan çeşitliliğine de sahiptir.

2. Tohma Kanyonu

Tohma Kanyonu’nu Tohma Çayı oluşturuyor. Genişliği 100 metreyi uzunluğu ise 2 metreyi aşan bir vadide yer alan Tohma Kanyonu Malatya’nın Darende ilçesinde konumlanıyor. Şehrin en önemli doğa sporları merkezlerinden biri ve oldukça görkemli olan Tohma Kanyonu sarp kayalıklar arasında bulunuyor. Kanyon’da pek çok şelale, gölet ve mağara bulunuyor. Bununla birlikte iyi şekilde planlanmış yürüyüş parkurlarına, yöresel ürünlerle kahvaltı yapabileceğiniz kır bahçelerine sahiptir. Ayrıca kanyonda Malatya’nın meşhur yemekleri servis edilen restoranlar yer alır.

Tohma Kanyonu’nda rafting yaparak hayat boyu unutulmaz deneyim yaşayabilir ya da yüzlerce metrelik seyir alanlarında eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz. Eğer Malatya seyahatinizi kamp yaparak taçlandırmak istiyorsanız Tohma Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz.

3. Kudret Havuzu

Tohma Kanyonu içerisinde yer alan Kudret Havuzu, benzersiz bir yüzme havuzudur. Doğa tutkunları ve sağlık turizmi yapanların vazgeçilmez adreslerinden biri olan Kudret Havuzu Malatya’nın en sevilen turistik noktalarının başında gelir.

Kudret Havuzu Tohma Çayı’ndan ayrılarak kayalıklardan çıkan termal sular ile besleniyor. 0,5, 1, ve 1,5 olmak üzere 3 farklı derinlik ile inşa edilen Kudret Havuzu yılın her mevsimi 22 derece sıcaklıktadır. Şifalı olduğu düşünülen suları ile şehrin en çok turisti misafir eden yerlerinden biridir. Havuz içerisinde bulunan suyun cilt rahatsızlıkları, romatizma ve kas ağrıları gibi çeşitli hastalıklara şifa olduğu düşünülüyor.

4. Malatya Arkeoloji Müzesi

Malatya binlerce yıllık uzun tarihi ve bugüne dek ev sahipliği yaptığı pek çok medeniyet ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Malatya ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan binlerce eser Malatya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 

Malatya Arkeoloji Müzesi’nde Selçuklu, Osmanlı, Hitit, Tunç Çağı, Asur, Urartu, Roma, Kalkolitik ve Neolitik gibi farklı dönemlere ait paha biçilmez çok sayıda eser bulunuyor. Kronolojik olarak sıralanmış sergileri gezerek şehir tarihi hakkında bilgi edinebilir, antik kılıçlardan el yapımı çömleklere ya da taş kabartmalardan sikkelere binlerce eseri inceleme şansı yakalayabilirsiniz. Malatya Arkeoloji Müzesi haftanın her günü 08:00 ile 16:45 saatleri arasında açıktır. 

5. Malatya Polat Sulu Mağara
Devrent Dağı’nın eteklerinde yer alan ve 2260 metre yükseklikte bulunan Malatya Polat Sulu Mağara, Malatya’da yapılacak doğa yürüyüşü ve mağaracılık turları için vazgeçilmez bir adrestir. Alçak ve dar bir girişe sahip olan Malatya Polat Sulu Mağara sarkıt ve dikitler ile süslenen 20 metre çapında ve 5 metre derinliğindeki havuzu ile görülmesi gereken doğal bir yapıdır. Mağara içerisinde küçük şelaleler ve göletler de bulunur. Karstik suların kayaları aşındırmasıyla oluşan Malatya Polat Sulu Mağara rehberli veya bireysel olarak gezilebilir.  

6. Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu

Arapgir ilçesinde yer alan ve ismini de bulunduğu ilçeden alan Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu merkeze yaklaşık bir buçuk saat uzaklıktadır. Sahip olduğu muhteşem manzaralarıyla yılın her mevsimi ziyaret edilir. 

Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu, Kozluk Çayı’nda yer alan Çiğnir Köprüsü’nden başlar ve Eski Kozluk Köprüsü’ne kadar uzanır. 17 km boyunca uzanan, yüzlerce metrelik sarp kayalıkların arasında uzandığı için unutulmaz bir manzara sunan Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu trekking ve fotoğraf safarileri gibi aktiviteler için de idealdir. 50 metre yüksekliğe sahip seyir alanından fotoğraflar çekebilir, kampçılık, dağcılık veya kaya tırmanma gibi aktiviteler yaparak seyahatinizi daha heyecanlı hale getirebilirsiniz. Bununla birlikte çevresinde piknik yapmak ya da balık bolluğuna sahip sularda balık tutmak da Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu’nda yapılabilecek aktiviteler arasındadır. 

7. Arslantepe Höyüğü
2021 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biridir. Tarih ve arkeoloji meraklılarının mutlaka görmeleri gereken, tarihi bir hazine olarak değerlendirilen Arslantepe Höyüğü Malatya’ya yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alır. Malatya Ovası’nın çevrelediği 30 metre yükseklikte bir yükseklikte bulunan ve 4 hektardan fazla alanı kapsayan Arslantepe Höyüğü, açık hava müzesi olarak da ziyaretçilerini ağırlıyor. Höyükte Geç Kalkolitik ve Demir Çağı’ndan Bizans, Roma ve Hitit dönemine kadar uzanan pek çok etkileyici yapı yer alıyor. Kaya mezar alanlarına ve yerleşim yerlerine de ev sahipliği yaptığı için unutulmaz bir tarih gezisi sunar Arslantepe Höyüğü Malatya’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bölgede yapılan kazılardan çıkartılan eserler ise Malatya Müzesi’nde sergileniyor.

8. Beşkonaklar

Beşkonaklar Malatya’nın klasik mimari özelliklerini en çarpıcı şekilde sergileyen yapılardan biridir. 5 farklı konaktan oluşan ve etkileyici bir yapı olarak değerlendirilen Beşkonaklar 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Yan yana inşa edilmiş 5 farklı konak açık hava müzesini andırıyor. 

Konaklar taş, ahşap ve kerpiç malzemelerle inşa edilmiştir. El yapımı taş oymaları ise görenleri adeta büyülüyor. Beşkonaklar içerisinde yer alan konaklardan bazılarının restorasyonu yapılmış ve müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Mimari ve fotoğrafçılık meraklıları tarafından yılın her mevsimi akına uğrayan Beşkonaklar müze olarak gezilebileceği için de turistik açıdan sevilen bir lokasyondur. 

9. Malatya Hürriyet Parkı

Malatya Hürriyet Parkı şehrin en büyük parklarından biridir. Merkezi bir konumda yer alan Malatya Hürriyet Parkı 20 dönümlük büyük bir yeşil alanı kapsıyor. Ağaçların çevrelediği yürüyüş parkurları, gece saatlerinde ışıklandırılan fıskiyelerin yer aldığı gölet ve çocuk oyun parkları ile özellikle bahar ve yaz aylarında şehrin en sevilen yeri haline geliyor.

Malatya Hürriyet Parkı 1930’lu yıllarda açılmış ve açıldığı yıldan beri popülerliğini kaybetmemiştir. Şehrin en sevilen rekreasyon alanlarından biri olan Malatya Hürriyet Parkı’nda kalabalık şehir yaşantısından uzaklaşabilir, huzurlu atmosferde çay ve kahve içerek dinlenebilir veya spor yapabilirsiniz.

10.Karakaya Barajı Gölü

Karakaya Barajı Gölü Anadolu’nun en büyük ikinci baraj gölü olma özelliğine sahiptir. Merkeze yaklaşık 2 saat uzaklıkta yer alan ve Çüngüş ilçesi sınırlarında konumlanan Karakaya Barajı Gölü Malatya’da yapılan günübirlik seyahatlerin vazgeçilmez rotalarının başında geliyor.

Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 1976 ile 1987 yılları arasında inşa edilen Karakaya Barajı Gölü çevresinde bulunan doğal güzellikler ile şehrin en sevilen rekreasyon alanlarından biri olarak anılıyor. Göl çevresinde irili ufaklı pek çok ada ve yaz aylarında gölde yapılan su sporları ya da balıkçılık gibi aktiviteler Karakaya Barajı Gölü’ne ziyaret sebebi oluyor. Karakaya Barajı Gölü’nü temiz havada yürüyüş yapmak ya da piknik yaparak keyifli vakit geçirmek için de ziyaret edebilirsiniz.

11. Malatya Ulu Camii

Malatya Ulu Camii ya da Battalgazi Ulu Cami ismiyle anılan ve Battalgazi ilçesinde bulunan tarihi ve dini yapı, şehir surları içerisinde görülmeye değer bir manzaraya sahiptir. Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat zamanında, 1224 yılında yapılan Malatya Ulu Camii dönemin popüler mimarları tarafından tasarlanmıştır. Malatya Ulu Camii Selçuklu cami mimarisinin en güzel ve en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. 4 eyvanlı ve dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş, iç bölümlerinde patlıcan moru çini mozaikler, geometrik yıldızlar ve el yapımı süslemeler kullanılmıştır. Dini gereklilikleri yerine getirmek için ziyaret edilebilecek Malatya Ulu Camii namaz saatleri dışında turistik seyahatler için de açıktır.

12. Turgut Özal Tabiat Parkı

Battalgazi ilçesi sınırlarında konumlanan ve 2009 yılından beri ilçenin en popüler rekreasyon alanlarından biri olan Turgut Özal Tabiat Parkı 400 dekar genişliğiyle ilin en büyük yeşil alanı konumundadır. Şehir merkezine yalnızca 3 km mesafede yer alması yılın her mevsimi adeta akına uğramasına yol açıyor. Doğal güzellikleri ve yılın farklı dönemlerinde gerçekleşen etkinlikleri ile yüzlerce insanı kendine çekmeyi başarıyor.

Turgut Özal Tabiat Parkı bitki çeşitliliği konusunda da önemli bir zenginliğe sahiptir. Çam, meşe, çınar, gürgen ve kavak gibi ağaç türlerini görebileceğiniz park binlerce yılda doğal yollarla oluşan kaya oluşumlarına da ev sahipliği yapıyor. Kahvaltı edebileceğiniz kır lokantaları, çocuk oyun alanları, gezinti yolları ve piknik alanları bulunan Turgut Özal Tabiat Parkı Malatya’da görülmesi gereken yerler arasındadır. 

13.Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi

Asya ve Avrupa’nın birinci Türkiye’nin ise üçüncü büyük fotoğraf makinesi müzesi olan Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi 2017 yılında açılmıştır. Açıldığı yıldan bu yana şehrin en dikkat çekici müzelerinden biri olarak değerlendirilen Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi 1876 yılından bugüne dek uzanmış 2 binden fazla fotoğraf makinesine ve 3 binden fazla aksesuara yer veren bir koleksiyona sahiptir.

Savaşlarda kullanılan casus makinelerden altın varaklı fotoğraf makinelerine dek 60 farklı ülkeden getirilen pek çok ilginç eseri daha yakından incelemenizi sağlayan Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Fotoğrafçılık meraklılarının uğraması gereken yerlerin başında gelen Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi hafta içi her gün 08:00 ile 17:30 saatleri arasında açıktır.

14.Günpınar Şelalesi ve Kanyonu

Darende ilçesinde yer alan ve tabiat harikası olarak değerlendirilen Günpınar Şelalesi ve Kanyonu Tohma Çayı’nın uzantısı olan Şuhul Deresi’nde yer alıyor. 100 metre yükseklikten akan sular ve şelale tarafından oluşturulmuş 20 metre derinliğindeki havuz ile fotoğraf safarileri için şehrin en ideal yerlerinden biridir. Her mevsim farklı bir güzellik sunduğu için ziyaret edilen ve özellikle yaz aylarında turistlerin adeta akınına uğrayan Günpınar Şelalesi ve Kanyonu yürüyüş parkurlarına, kır bahçelerine ve piknik alanlarına da ev sahipliği yapıyor.

15.Kernek Şelalesi

Battalgazi ilçesinde, Kernek Parkı içerisinde bulunan Kernek Şelalesi 1974 yılında başlatılmış bir projeyle oluşturulmuştur. 40 metre yüksekliğe ve 50 metre genişliğe sahip olan Kernek Şelalesi çevresinde bulunan piknik alanları, çocuk oyun parkları ve yürüyüş parkurlarıyla şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelmiştir. Geceleri özel olarak aydınlatılan, günün her saati ziyaret edilen Kernek Şelalesi seyir alanlarında fotoğraf çekmek, çarpıcı şelale manzaralarına karşı çay ya da kahve içerek dinlenmek ve yürüyüş yapmak için ziyaret edilebilir.

16.Malatya Sultansuyu Harası

Akçadağ ilçesinde yer alan Malatya Sultansuyu Harası 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun adıyla kurulmuştur. Türkiye’nin en büyük tabiat cennetlerinden biri olarak değerlendirilen Malatya Sultansuyu Harası 27 bin dönüm geniş bir arazi üzerinde kuruludur. Malatya Sultansuyu Harasında Safkan Arap atları başta olmak üzere Simental ve Esmer ırkı sığır yetiştiriciliği yapılıyor.

Türkiye’de safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda en önemli merkez olarak değerlendirilen ve yılın farklı dönemlerinde düzenlenen yarış atları ile isminden sık sık söz ettiren Malatya Sultansuyu Harası yörede bulunan çiftçilere tarım ve hayvancılık alanında da destek oluyor. Özellikle çocuklu ailelerin mutlaka ziyaret etmesi gereken, keyifli bir seyahat deneyimi vadeden Malatya Sultansuyu Harası şehrin kalabalığından uzaklaşmak için de idealdir.