Türkiye'de sayıları 2 milyona yaklaşan moto kuryeler için kapsamlı bir düzenleme hayata geçiriliyor. Hem kuryelerin haklarının korunmasını hem de toplumsal güvenliğin artırılmasını hedefleyen çalışma, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de önemli bir adım olacak. İçişleri Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) koordinasyonunda hazırlanan düzenlemede sona yaklaşıldı.

Sicil Kaydı Temiz Olmayan Kurye Olamayacak

Yeni düzenlemeye göre, moto kurye olarak çalışmak isteyenler için adli sicil kaydının temiz olması zorunlu tutulacak. Ayrıca kuryeler, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yapılacak protokol kapsamında mesleki yeterlilik sertifikası alarak bu mesleği icra edebilecek.

Kurye Bilgi Sistemi (KUBİS) Hayata Geçirilecek

Tüm moto kuryelerin kayıt altına alınacağı ve düzenli denetimlere tabi tutulacağı Kurye Bilgi Sistemi (KUBİS) oluşturulacak. Kuryeler çalıştıkları kurumları bildirmekle yükümlü olacak, kurallara aykırı şekilde başka işlere yönelik taşımacılık yaptıkları tespit edilirse cezai işlem uygulanacak.

Sosyal Güvence Sağlanacak

Kendi şahıs şirketi üzerinden çalışan esnaf moto kuryeler, hizmet verdikleri firmalarla en az bir yıllık sözleşme yapma zorunluluğuna tabi olacak. Bu düzenlemeyle, kuryelerin sosyal güvencelerinin çalıştıkları şirketlerce sağlanması hedefleniyor.

“Hem Güvenlik Hem Koruma”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada,

"Pandemiyle beraber moto kurye sayısında ciddi bir artış oldu. Bu alanda hem güvenlik hem de kuryelerin korunması için düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Evlerimize kargo getiren bu kişilerin toplum güvenliği açısından sorumluluk taşıması sağlanacak" ifadelerini kullandı.