Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyonlara karşı önlem almak isteyen birçok kişi, kış çaylarına yöneliyor. İçimizi ısıtan ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği düşünülen bu bitki çayları, ölçüsüz ve bilinçsiz tüketildiğinde fayda yerine ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, kış çaylarının yanlış tüketimiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

“DOĞAL DEMEK ZARARSIZ DEMEK DEĞİL”

Bitki çaylarının içeriğinde bulunan doğal maddelerin, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğine dikkat çeken Sungur, özellikle diyabet, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin bu çayları tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca çocuklarda bitki çayı kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Sungur, 6. aydan önce kesinlikle bitki çayı verilmemesi gerektiğini vurguladı.

EN ÇOK TÜKETİLEN KIŞ ÇAYLARI VE UYARILAR

Kekik Çayı: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir ancak tansiyonu düşürme etkisi nedeniyle düşük tansiyonu olan kişilere önerilmez. Hipertansiyon hastalarının da doktor kontrolünde tüketmesi gerekir.

Kuşburnu Çayı: Yüksek C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ancak fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara, sindirim sistemi tahrişine ve böbrek taşı riskine yol açabilir.

Adaçayı: Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir. Ancak özellikle hamileler, kan sulandırıcı veya diyabet ilacı kullananlar adaçayını tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

Zerdeçal Çayı: Antioksidan özellikleri ile bilinir. Ancak safra kesesi, karaciğer rahatsızlıkları olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Diyabet ve kan sulandırıcı ilaç kullananların da doktor kontrolünde içmesi önerilir.

Zencefil Çayı: Soğuk algınlığı ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Ancak zerdeçal gibi safra salgısını artırıcı etkisi olduğu için safra problemleri olan bireylerin dikkatli olması gereklidir.

Ihlamur Çayı: Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir. Ancak her defasında taze demlenmelidir. Aşırı tüketimi kalp rahatsızlıklarına ve vücuttan fazla su kaybına neden olabilir.

Yeşil Çay: Yüksek antioksidan kapasitesiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak yüksek kafein içeriği nedeniyle tansiyon, kalp hastalığı, hamilelik ve emzirme döneminde kontrollü tüketilmelidir.

GÜVENLİ TÜKETİM İÇİN ÖNERİLER

Beslenme Uzmanı Tuba Sungur, kış çaylarının günde 2-3 fincandan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Bitki çaylarını tüketmeden önce içeriğini öğrenin ve ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Aşırı tüketim veya bilinçsiz kullanım, bağışıklık sistemine zarar verebilir” uyarısında bulundu.