Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonun açıklamasında, kadına yönelik şiddetin, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi tarafından “kadına, kadın olduğu için yöneltilen veya orantısız biçimde kadınları etkileyen şiddet” olarak tanımlandığı hatırlatıldı. Şiddetin, kadınların temel insan haklarını ihlal eden küresel bir olgu olduğu belirtilirken, fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik zararların yanı sıra kadınların onurunu zedeleyen boyutuna dikkat çekildi.

Açıklamada, BM verilerine göre dünya genelinde her üç kadından birinin genellikle yakın partnerleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı, Türkiye’de ise kadına yönelik şiddet oranının son yıllarda ciddi şekilde arttığı ifade edildi. Her yıl yüzlerce kadının, şiddet eylemleri sonucunda hayatını kaybettiği vurgulandı.

“Eşitlikçi Toplum İçin Sosyal Politikalar Şart”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için eşgüdümlü ve çok boyutlu çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Malatya Barosu, şiddeti önleme mekanizmalarının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliğini değiştirecek sosyal politikaların geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kadın Hakları Komisyonu adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kadına yönelik her türlü şiddet insan hakları temel ilkeleri bağlamında suçtur. Ancak ülkemizde bu mücadelede istenilen başarıya ulaşılamadığı açıktır. Malatya Barosu ve Kadın Hakları Komisyonu olarak insan haklarını korumak, ayrımcılığı önlemek ve kişilerin eşit hukuki haklara sahip olmasını sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadına şiddetle mücadelede üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz ve bu suçun karşısında kararlı bir duruş sergiliyoruz.”

“Şiddete Sessiz Kalmayın”

Açıklamada, şiddetin önlenmesi için toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yapılarak,

“Her karanlığın sonunda bir aydınlık göreceğimiz inancı ve kararlılığıyla herkesi şiddete sessiz kalmamaya ve mücadeleye davet ediyoruz. Kadına yönelik şiddetin son bulduğu, hak ve özgürlüklerden eşit yararlanıldığı bir dünya ve hukuk sistemi temenni ediyoruz,” ifadeleri kullanıldı.

Malatya Barosu, Kadın Hakları Komisyonu’nun farkındalık çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini belirtti.