Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyetin izlerini barındıran Bitlis’te hayata geçirilen ‘Dere Üstü Islah Projesi’ çerçevesinde tarihi köprü, han ve hamam gibi eserler de restore edildi. Proje ile birçok tarihi yapı gün yüzüne çıkarılırken, çarşı merkezinden geçen 1400 metrelik dere ile kalede ışıklandırma çalışması yapıldı. Bütün bunların yanı sıra tarihi dokuya uygun olsun diye kale altında bulunan 35 iş yeri de Bitlis taşı ile kaplandı.
Derenin çevresi ışıklandırılarak vatandaşların gezebileceği alanlar oluşturulurken, özellikle geceleri güzel bir görünüme kavuşan derede yapılan çalışma hakkında bilgi veren Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, 35 dükkanın cephelerinin Bitlis taşıyla yenilendiğini ve kale ile çarşının ışıklandırılarak bölgeye estetik bir atmosfer kazandırıldığını belirtti. Tanğlay, “Bitlis’te güzel bir değişim dönüşüm oluyor. Bununla beraber kale altı tarihi mekânların giydirmesini yaptık. Tarihe ve dokuya uygun güzel bir cephe uygulaması oldu. Işıklandırması ile aynı zamanda kale aydınlatması ile birlikte 35 dükkânın cephe uygulamasını bitirdik. Çok güzel bir manzara çıktı. Bu projemizin birinci etabıydı. Önümüzdeki yıllarda tarihi dokuya uygun projemizi sürdüreceğiz. Hem Bitlis deresi ile hem tarihi köprüleriyle hanları ve hamamları ile tarihi gün yüzüne çıkarıyoruz. Bitlislilere hayırlı olsun” dedi.
Taş mantolama ve aydınlatma çalışmaları, çarşıya sadece estetik değil, aynı zamanda güvenli bir ortam da sağladı.
Bölge halkı ve ziyaretçilerden büyük ilgi gören proje, Bitlis’in tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkarırken, kente yeni bir çekim merkezi kazandırdı.