Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentin en önemli geçim kaynağı olan kayısı üretimine yönelik çiftçileri uyardı. Yapılan açıklamada, kayısı ağaçlarında görülen hastalıklara karşı kültürel ve kimyasal mücadelelerin önemine dikkat çekilerek, üreticilere bilinçli hareket etmeleri çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, kayısının Malatya’nın ekonomik ve kültürel değerleri açısından taşıdığı önem vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi:
"Kayısı, ilimizin en önemli gelir kaynaklarından biri olup, dünya çapında tanınmış bir üründür. Ancak, kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalıklarla mücadele etmek, çiftçilerimizin öncelikli görevleri arasında yer almaktadır. Özellikle sonbahar döneminde yapılacak bilinçli uygulamalar, hastalıklarla etkin mücadele için kritik öneme sahiptir."
Açıklamada, kayısı ağaçlarında sık görülen iki hastalığın tanımı ve belirtileri detaylı bir şekilde aktarıldı.
Yapraklarda, meyvelerde ve genç dallarda görülen hastalık, başlangıçta yağ lekesi şeklinde kendini gösteriyor. Lekeler zamanla kırmızımsı kahverengiye dönüşerek yapraklarda delikler oluşturduğu, meyvelerde benzer şekilde lekeler görülürken, sürgünlerde ise yuvarlak kahverengi kırmızı lekeler oluştuğu ifade edilerek bu hastalık %20 ila %60 arasında verim kaybına yol açabildiği bilgisi paylaşıldı.
Yapraklarda küçük, şekilsiz lekelerle başlayan hastalığın sürgünlerde odun dokusunun ölmesine yol açtığı İlerleyen aşamalarda da ağaçlarda çalılaşma ve verim kaybı yaşandığı belirtildi.
Hastalıklara karşı mücadele yöntemleri şu şekilde anlatıldı:
1. Kültürel Önlemler:
- Hasat sonrası, hastalıklı tomurcukları ve kanser yaralarını içeren dallar sağlıklı bölgeden kesilip bahçeden uzaklaştırılmalı.
- Budamada kullanılan aletler %10’luk sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) çözeltisi ile dezenfekte edilmeli.
2. Kimyasal Mücadele:
- Sonbaharda yaprakların %75’i döküldüğünde ilaçlama yapılmalı.
- Sürgün ve dal yanıklığı görülen bahçelerde %3’lük Bordo Bulamacı kullanılması öneriliyor. Sadece Yaprak Delen hastalığına karşı ise bakırlı preparatlar veya Bordo Bulamacı tercih edilebilir.
Bordo Bulamacı, göztaşı (bakır sülfat) ve kireç kullanılarak hazırlanıyor. Detaylı hazırlanış yöntemi ise şöyle:
- 100 litrelik bir kaba süzülmüş 1,5 kg sönmemiş kireç konarak suyla 50 litreye tamamlanır.
- 50 litrelik başka bir kapta 3 kg göztaşı eritilir.
- Göztaşı karışımı yavaşça kireçli suyun üzerine dökülerek karıştırılır.
Bordo Bulamacı’nın doğru hazırlandığı kırmızı turnusol kağıdının maviye dönmesiyle veya paslanmamış bir çivinin renginin değişmemesiyle anlaşılır.
Sonbahar ve ilkbaharda Bordo Bulamacı’nın düzenli kullanılması gerektiğini belirten yetkililer, bu uygulamanın ilerleyen yıllarda olası hastalıkların önüne geçilmesinde etkili ve ekonomik bir yöntem olduğunu ifade etti.
Malatya İl Tarım Müdürlüğü, çiftçilerin daha bilinçli hareket etmesi ve ürün verimliliğini artırmak için önerilere uyması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, çiftçilere hastalıklı bahçelerde her 2-3 yılda bir %3’lük Bordo Bulamacı uygulamalarını ihmal etmemeleri gerektiği hatırlatıldı.