Kış mevsiminin başlaması ile birlikte yetişkinler ve çocuklar hastalıklara açık hale geliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi destekleyecek içinde vitaminler ve mineraller bulunan meyveleri tüketmemiz gerekmektedir. Kış meyveleri, sadece lezzetli olmakla kalmaz aynı zamanda sağlığımızı korumak ve hastalıklara karşı direncimizi artırmak için de önemli bir rol oynar.
Peki Bunlar Hangi Meyvelerdir?
Portakal:
Kış mevsimi denildiğinde güzel kokusu ve rengiyle portakal ilk akla gelen meyvelerden bir tanesidir. Portakal lezzetli olduğu kadar içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile tam bir şifa kaynağıdır. Portakal içerisinde başta C vitamini ve B vitamini olmak üzere pek çok vitamin ve mineral vardır. Portakal, potasyum, çinko, demir, fosfor, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri de içinde bulunduran zengin bir mineral kaynağıdır.
Mandalina:
Kış mevsiminde severek tüketilen bir diğer meyve mandalinadır. Turunçgiller ailesine ait olan bu lezzetli meyve, vitamin ve mineral deposudur. Sarı renginden de anlaşılacağı gibi mandalina içerisinde 86 miligram göz sağlığının normal fonksiyonunu desteklemesiyle bilinen A vitamini bulunur. Mandalina aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum gibi insan sağlığı için önemli olan mineralleri de bünyesinde barındırır.
Greyfurt:
Greyfurt turunçgil ailesine ait olan, görüntüsüyle portakala benzeyen faydaları ise saymakla bitmeyen kış meyvelerinden bir tanesidir. Düşük kalorili meyvelerden olan greyfurt, sağlıklı beslenmek isteyenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir meyve çeşididir. Greyfurt aynı zamanda potasyum, demir, kalsiyum gibi mineralleri de içinde bulundurarak vücudun mineral ihtiyacına katkıda bulunur.
Kivi:
Halk arasında C vitamini denildiğinde ilk akla gelen sarı ve turuncu renkli meyveler olsa da kivi yeşil rengiyle çok değerli bir C vitamini kaynağıdır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış mevsiminde düzenli olarak kivi tüketilmesi önerilebilir. C vitaminine ek olarak insan sağlığı için önemli olan A vitamini, B vitamini ve folat, kivinin içerisinde bulunan vitaminlerdir. Kivi, kalsiyum, demir, çinko, bakır, potasyum gibi mineraller bakımından da zengindir.
Nar:
Kış mevsiminin insanlığa en güzel hediyelerden biri de onlarca tanesi ve kan kırmızısı rengi ile nar meyvesidir. Güzel görüntüsünün ve lezzetinin yanında nar, diğer kış meyveleri gibi vitamin ve mineral kaynağıdır. Kırmızı renkli meyvelerin büyük çoğunluğu antioksidan olma özelliği taşır. Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Yağ oranı düşük, lif oranı yüksek olan bu değerli meyve diyet yapanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Elma:
Kırmızı olsun yeşil olsun fark etmeksizin yediden yetmişe hemen herkesin severek tükettiği, kış akşamlarının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesi olan elma; lezzetli olduğu kadar içerdiği vitamin ve mineraller bakımından da öne çıkan kış meyvelerindendir.
Ayva:
Kış mevsimi geldiğinde tezgahlarda yerini alan, lezzetinin yanında içerisinde bulunan mineral ve vitaminler ile insan sağlığına önemli katkıları olan bir diğer meyve olan ayvanın %84’ü sudan oluşmaktadır. Aynı zamanda içerisinde bulunan bakır, demir, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde iyi bir mineral kaynağıdır.