Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, kayısı ağaçlarının budanmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Meyve ağaçlarının budanmasının sadece dallardan kurtulmak olmadığını, bu işlemin ağaçların verimini ve kalitesini doğrudan etkileyen bir süreç olduğunu vurgulayan Yıldırım, budama zamanına ve tekniğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Yıldırım, budamanın meyve ağaçlarının uzun yıllar verimli kalmasını sağlayan en önemli uygulamalardan biri olduğuna değinerek, şunları söyledi:

“Meyvecilikte yüksek verim ve kalite elde etmek için toprak işleme, sulama, gübreleme gibi diğer kültürel uygulamaların yanı sıra, budama da büyük önem taşır. Budama yapılmadığında, ağaçlar düzensiz taç gelişimi gösterir, dallarda kırılmalar meydana gelir, meyveler küçük ve kalitesiz olur. Dolayısıyla, düzenli ve doğru zamanlarda yapılan budama, verimin artırılması ve kaliteyi korumak için vazgeçilmez bir uygulamadır."

Budama Zamanına Dikkat Edilmeli

Prof. Dr. Yıldırım, kayısı ağaçlarında budamanın kış dinlenme döneminde yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, bu süreçte yapılan hatalı uygulamalara da değindi:

"Kayısı üreticilerimiz, hasattan kısa bir süre sonra kuru dalları temizlemek için budama yapmaya başlıyorlar. Ancak bu yanlış bir uygulama. Ağaçların yapraklarını dökmeden yapılan budama, ağacın fizyolojik olarak zarar görmesine ve zamk salgısının artmasına neden olabilir. Ayrıca, hastalık ve zararlılar için enfeksiyon noktaları oluşturabilir."

Ağaçların Şekil Budaması ve Verim Dengesi

Kayısı bahçelerinde yapılan en önemli hatalardan birinin, ağaçların doğal şeklini bozan dal kesimleri olduğunu belirten Yıldırım, budamanın doğru tekniklerle ve uygun ekipmanlarla yapılması gerektiğini söyledi:

“Meyve bahçelerinde traktör gibi işleme ekipmanlarının daha rahat kullanılması adına yapılan dal kesimleri, verim kaybına neden oluyor. Ağaçların taç sistemi bozulduğunda, verim %20 oranında düşebiliyor. O yüzden bahçenin durumuna uygun makine ve teçhizatla çalışmak, budama işlemini doğru zamanda ve tekniğe uygun şekilde gerçekleştirmek gerekiyor."

Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak kayısı üreticileri ve çiftçilerle sürekli iş birliği içerisinde olduklarını belirten Prof. Dr. Yıldırım, her türlü bilgi ve tecrübe paylaşımına açık olduklarını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Budama, sadece dallardan kurtulmak değil, ağacın fizyolojik dengesiyle doğrudan ilgilidir. Üniversitemizde 8 farklı bölüm ve 50 akademik personel ile üreticilerimizin her zaman yanındayız. Kapılarımız her türlü sorunuz için her zaman açık."

Kayısı üreticilerinin dikkatine sunulan bu önemli uyarılar, budamanın doğru tekniklerle yapılmasının ağaçların uzun yıllar verimli kalabilmesi adına hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.