Kandilli Rasathanesi verilerine göre, bugün saat 10:46’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki Kale Akusağı depremi sonrası İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, hasarlı binaların bir an önce terk edilmesi gerektiğini vurguladı. Aluçlu, Malatya ve Elazığ için geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, Elazığ'da dört kişinin yaralandığını aktardı.

Aluçlu,

“Malatya’da hasarlı binaları bir an önce terk etmek durumundayız. Güçlendirme yapılan binalar var ama bunların sayısı çok az ve bu güçlendirmeler sırasında sağlıklı bir çalışma yapılmadığını düşünüyorum,” dedi. TOKİ binalarındaki eksikliklerin de altını çizen Aluçlu, bu durumun vatandaşların sağlam binalara geçmesini engellediğini ifade etti.
“Bölge çok hareketli bir alan. Her an her büyüklükte bir depremle karşılaşabiliriz. Bu yüzden yetkililerin hızlı bir şekilde TOKİ binalarındaki eksiklikleri gidermesi ve vatandaşları sağlam binalara taşımak için çalışmaları hızlandırması gerekiyor,” dedi.

Sağlam Binalar Tercih Edilmeli

Aluçlu, Malatyalı hemşerilere sağlam binalara geçmeleri konusunda önerilerde bulundu.

“Gözlemsel değil, bilimsel olarak performans analizi yapılmış binaları tercih etmeleri gerekiyor. Hasar tespitlerine güven duymayan birçok vatandaş var; bu nedenle binalarının durumunu öğrenmeleri için bir an önce performans analizi yaptırmalılar,” diye ekledi.

Deprem büyüklüğü ile ilgili bazı tutarsızlıklara da dikkat çeken Aluçlu, Malatya’nın güneyinden geçen Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde büyük bir deprem beklemediğini, ancak Palu civarında 7 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini belirtti. “Malatya fayı da harekete geçerse sıkıntılar yaşanabilir,” dedi.

Hasarlı Binalardan Uzak Durun

Son olarak, Aluçlu, vatandaşlara hasarlı binalardan uzak durmalarını ve dikkatli olmalarını önerdi. “Bu deprem, sağlam yapılı binaları etkileyecek bir deprem değildi; ama hasarlı binaları etkilediğini düşünüyorum,” dedi. 6 Şubat depreminden sonra Malatya’da irili ufaklı yaklaşık 15 bin artçı depremin meydana geldiğini hatırlatan Aluçlu, “Orta hasarlı binalarda yaşamayı tercih etmesinler, çünkü güçlendirme adı altında eski mukavemetine daha fazla zarar verebilirler,” uyarısında bulundu.

Aluçlu, Malatya’daki yapı stokunun yüzde 65’inin yıkılma riski taşıdığını vurgulayarak, “Güçlendirmeler düzgün yapılmıyor; bu konuda bilimsel destek alınmalı ve performans analizi mutlaka yapılmalıdır,” şeklinde konuştu. Tüm hemşerilerine geçmiş olsun dileklerini iletti.