Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin faylar üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları, Erkenek Fayı'ndaki kırılmayı toprak katmanlarının incelenmesiyle kanıtladı. Dokuz Eylül ve Fırat üniversitelerinden gelen ekip, TÜBİTAK destekli "Doğu Anadolu Fay Zonu'nun Erkenek ve Sürgü Segmentlerinin Özelliklerinin Çok Disiplinli Olarak Araştırılması" projesi kapsamında Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Ozan köyünde önemli incelemelerde bulundu.

Yaklaşık 40 metre uzunluğunda ve 4 metre derinliğinde hendek açan bilim heyeti, burada yaptıkları araştırmalarda Erkenek Fayı'nın kırıldığını ve fay üzerinde 3 büyük depremin izlerine rastladıklarını belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, paliosismoloji yöntemini kullanarak eski deprem izlerini tespit ettiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat'taki ilk depremde Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos segmentleri olmak üzere 4 fayın kırıldığını, bu nedenle 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini vurguladı. Söz konusu çalışmaların, Erkenek Fayı'nın gelecekteki deprem potansiyelini belirlemek amacıyla yapıldığını ve fayın en az 300-400 yıl boyunca büyük bir deprem üretebilecek durumda olmadığını ifade etti.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy da yaptıkları incelemelerde 6 Şubat depremlerinin yüzey kırıklarını gördüklerini ve fayın geçmişteki deprem olaylarının yaşlarını belirlemeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Gölbaşı Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan, ilçede gerçekleştirilen bu önemli araştırmaların, deprem faylarının geçmişteki aktivitelerini ve tehlike seviyelerini ortaya koyacağını belirtti.

Kaynak: AA