Malatya Valisi Seddar Yavuz, il genelinde gıda üretiminin farklı sektörlerde geniş bir yelpazede yapıldığını belirterek, bu üretim süreçlerinin sıkı denetimlerle kontrol altında tutulduğunu vurguladı. Özellikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, unlu mamuller, şekerleme, kuruyemiş gibi birçok sektörde faaliyet gösteren işletmelerin hem iç pazara hem de komşu ülkelere ihracat yaptığını ifade etti.

Gıda üreten işletmelerin, gerekli altyapı standartlarını sağladıktan sonra, HACCP sistemi doğrultusunda onay belgesi aldığını ve bu işletmelerin düzenli olarak denetlendiğini belirten Vali Yavuz, denetimlerin üretimden tüketime kadar her aşamada hijyen ve sağlık riskleri açısından yapıldığını söyledi.

2024 yılı içerisinde Malatya'da yapılan denetimlerle ilgili olarak şu bilgiler verildi:

  • 879'u üretim yeri olmak üzere toplam 4.509 gıda satış ve toplu tüketim yerinde denetim yapıldı.
  • Toplam 9.665 denetim gerçekleştirildi.
  • 94 adet numune alındı.
  • Denetimlerde, gıda kodeksine aykırı faaliyet gösteren 75 işletmeye yaklaşık 3,2 milyon TL para cezası uygulandı.
  • Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen 4 işletme kamuoyuna ifşa edildi.

Vali Yavuz, gıda kodeksine uymayan işletmelere yönelik yasal yaptırımların devam edeceğini ve bu yaptırımların ürün toplatma, imha, ifşa ve para cezası gibi önlemleri içerdiğini belirtti. Denetimlerin artarak sürdürüleceğini vurgulayan Yavuz, tüketicilere de seslenerek,

"En iyi denetçi, tüketicinin kendisidir. Halkımız, gıda alışverişlerinde karşılaştıkları olumsuzlukları Alo 174 Gıda Hattı'na veya Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirsin" çağrısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ