Battalgazi İlçesi Karaköy Mahallesi'nde kayısı yetiştiriciliği yapan Nusret Ercan,

 “Köyde üzüm bağı ile uğraşıyorduk. Burada da kayısı yetiştiriciliği yapıyoruz. Şu anda sonbahar dönemi ağaç budamalarını yapıyoruz. Budama yapmamızın amacı, güneş etkisini kaybettikten sonra budanan ağaçların yara almamasıdır. Bu mevsimde ağaçların budanması oldukça önemlidir. Budama işlemi, ağaçların nefes alması ve kalan dallara güç vermesi için gereklidir. Budanan ağaçlar, gelecek yıl daha kaliteli ürün verir,” dedi.

Budamanın birçok faydası olduğuna dikkat çeken Ercan,

“Başta kuruyan ve zayıf dalları alıyoruz. Bu sayede hem ağaç nefes alıyor hem de tabanı traktörle sürdüğümüzde daha rahat çalışıyoruz. Budanan ağaç, daha verimli hale gelir ve kaliteli ürünler verir. Tek başıma günde yaklaşık 25-30 ağaç buduyorum. Budadığımız ağaç dallarını yakacak olarak kullanıyoruz, ihtiyaç fazlasını ise fırıncılara satıyoruz. Böylece boşa gitmiyor ve değerlendiriliyor,” şeklinde konuştu.

Ağaçların sağlığı ve ömrünü uzatmak için budama yapılması gerektiğini vurgulayan Ercan,

“Kuruyan dalların ayıklanması gerekiyor ki meyve kalitesi artsın. Budama işlemi, ağaçları gençleştirir ve yeniler. Dallar yere yakın olduğunda meyvede çillenme meydana gelebilirken, dalların yüksek olması meyvenin daha kaliteli ve randımanlı olmasını sağlıyor. Budanan ağaçlardan çıkan dalları bahçe dışına çıkararak kurumasını bekliyoruz. Daha sonra kuruyan dalları yakacak olarak kullanıyoruz,” ifadelerini kullandı.