Silifke Cumhuriyet Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) tarafından yürütülen “Geleceğin Bilim İnsanları ile Doğaya Yolculuk 3” projesi çerçevesinde, Göksu Deltası’na bir eğitim gezisi düzenlendi. Öğrenciler ve bilim insanları, Göksu Deltası’nın deniz ve deniz kıyısı kirliliğinin biyoçeşitliliğe verdiği zararı incelemek üzere bir araya geldi. Ancak, doğal güzellikleriyle bilinen fakat insan kaynaklı atıklar ve çevre kirliliği nedeniyle uzun süredir tehdit altında olan dalyandaki çöpler öğrencileri rahatsız etti. Proje ekibi Göksu Deltasındaki göçmen kuşları, bitkileri, sucul mikroorganizmaları gözlemledikleri sırada bölgedeki çöplerden oldukça rahatsız oldu ve proje yürütücüsü Esra Zaim Akın’ın direktifi ile 15 dakikalık bir süreyi çöp toplama etkinliğine dönüştürdü.

Etkinliğe katılan öğrenciler, doğanın korunması ve çevre bilincinin yaygınlaştırılması için önemli bir adım attı. Göksu Nehri kıyısında toplanan plastik, cam şişe, metal atıklar yanında toplanan motosiklet kaskı, giysiler ve plastik borular gibi ilginç çöpler de bölgedeki kirliliğin boyutlarını gözler önüne serdi. Toplanan atıklar, 9 büyük çöp poşetinde toplanıp geri dönüşüme gönderilerek bölgeye zarar vermesinin önüne geçildi.

Çevreye duyarlık arttı

Etkinliğe katılan öğrenciler doğaya faydalı bir iş yapmanın haklı gururunu yaşarken, doğayı korumanın gelecek nesiller için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettiklerini belirtti. Proje çerçevesinde düzenlenen bu etkinlik, bölgedeki çevre kirliliği sorununa dikkat çekerken, yerel halkın ve öğrencilerin çevre duyarlılığının artırılmasına olanak sağladı.