Malatya Valisi Seddar Yavuz geçtiğimiz günlerde yaptığı, "Malatya'da yerinde dönüşüm sayısı yetersiz, Malatyalıların başvurusu az" açıklamasına vatandaşlardan tepki geldi. Depremde evlerini kaybeden birçok Malatyalı, aylardır belediyeler tarafından imar izni bekletildiğini, süreç boyunca belediye, tapu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü arasında mekik dokumak zorunda kaldıklarını belirtti.
İmar izni almayı başaran vatandaşlar, yerinde dönüşüm için başvurduktan sonra devlet tarafından sağlanan 750 bin lira hibe ve 750 bin lira kredi desteği alıyor.
Ancak, Malatya’da müteahhitlerle yapılan görüşmelerde, inşaat maliyetlerinin dudak uçuklatacak seviyelere ulaştığı, bazı müteahhitlerin yerinde dönüşüm için 4 trilyona yakın para talep ediyor. Aynı müteahhitler, evin 6 ay içinde teslim edileceğini taahhüt ederken, 2.5 milyonluk farkın peşin ödenmesi gerektiğini belirtiyor.
Depremde evlerini kaybeden vatandaşlar, bu süreçte hem büyük bir kayıp yaşadıklarını hem de müteahhitler tarafından mağdur edildiklerini dile getiriyor. Malatya'da yerinde dönüşüm konusunda kimsenin vatandaşa yeterince yardımcı olmadığını ifade eden mağdurlar, verilen 750 bin lira hibe ve kredi desteğinin inşaat maliyetleri karşısında neredeyse yetersiz kaldığını, bu destekle bir duvar bile örmenin zor hale geldiğini vurguluyor.
Malatyalılar, yerinde dönüşüm için en az 2.5 milyon liralık bir destek talebinde bulunuyor. Tüm yetkililerin bu duruma ivedilikle el atmasını ve vatandaşın yanında durarak Malatya’yı yeniden ayağa kaldırmasını bekliyorlar.
Yorumlar
Corciacandy - Olması gerekeni söylüyoruz
Corciacandy - Ecesena olması gerekenyazmış ayrıca ekleyelim site olarak yapılması gerekli olan yerlerde bırakın herkes kendi binasını yaptırabilsin bizim olduğumuz 20 dairelik binamız mütait ile gerekli anlaşmayı 6ay önce yaptı fakat diğer bina sakinlerinden yeteri kadar imza, toplanmasını için binamızın yaptıramıyoruz
.çünkü onların çoğu ihtiyacı olmayan kişiler inatla para verip yaptırmak istemiyorlar annem 85 yaşında konteyner da 4 gözle yapılması gereken evini bekliyor. Sonuçta o bina anlaşmış artık site diye ayrılamaz kralından vazgeçilsin
Ecesena - Vatandaş olarak herkes haklı 18aydır Malatya'da yaprak kımıldamıyor kafayı kuyumcular çarşısı bakırcılar çarşısıyla bozmuşlar.İyiki kötü esnafa yer verildi rızkı veren rabbimdir dükkanınızı açın ekmeğinizi kazanın.Yaz kış demeden konteyner da oturan vatandaş küçük çocuğu olan okula giden ulaşım sorunu yaşayan vatandaş her türlü insana maruz kalan konteynır daki ne yapsın .Ev sahipleri desen sürekli kira artırma peşinde yazık günah vatandaş evine geçsin düzenini kursun yerinde dönüşüm de vatandaşı vatandaşın kucağına attı devlet 750 bin kredi hibe yetmiyor müteahhitlere bu neyin kafasını yaşıyor devlet vatandaş bedava kimseden para istemiyor sadece 2.5 milyonun altında yerinde dönüşüm olmuyor yetersiz vatandaşta bir şey yapamıyor.Şehrin mülkü amiri Vali bey kentsel dönüşüm yetersiz değil vatandaşda bütçe yok devlete bu sorunlar iletilmiyormu Murat kurumgeldiğinde nere toparlanmış diye bakmasın krediyi yükseltin bakın bu vatandaş nasıl canla başla çalışıyor onu görün sizin tokiniz bile hızına yetişemez