Malatya Orman İşletme Müdürü Osman Kayalar, Artan hava sıcaklıkları ve mevsim itibarıyla olması muhtemel yangınlara karşı özellikle orman bölgesinde yaşayan vatandaşları uyardı. Ormanlık veya Piknik alanlarında yakılan ateşlerin mutlaka söndürülmesini isteyen Kayalar, bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Orman yangınlar ile yapılan çalışmaları değerlendiren İşletme Müdürü Osman Kayalar, gazetemize yaptığı değerlendirmede şunları söyledi.

“Bilindiği gibi yaza aylarının başlangıcında bütün işletme Müdürlüklerinden, İşletme Şeflerinden, Genel Müdürlüğe giden bilgiler toplanıp değerlendiriliyor. Bu konuda bize yangın günlüğü şeklinde bilgiler geliyor. Bunun içerişinde yıl içinde meydana gelen yangınlar, yangınların özellikleri ve çıkış nedenleri, yanan alanlarla ilgili yapılması gereken işlemler detaylı olarak yer alıyor. Diğer yandan yangınların çıkış sebeplerine gelince, yangınların yüzde 90 oranında insan kaynaklı olduğu görülüyor. Kimi zaman ihmal, kimi zaman yapılan bir işten sonra , bazen anız yakılmasından n sonra, pikniklerde semaver veya ateş yakılmasından da kaynaklanabiliyor. Dolayısıyla orman yangınlarının yüzde 95 insan kaynaklı ihmal, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklanıyor. Tedbir almadan işe başlanınca yangın meydana geliyor. Burada mühim olan insan faktörü. İnsanlarımız bu konuda duyarlı. Yangını görür görmez bizleri arıyor, genel bilgileri veriyorlar. Ekiplerimiz de 112 nolu telefondan gelen ihbar üzerine derhâl harekete geçiyor. Gerektiğinde itfaiyeden de destek alarak yangınlara müdahale ediliyor. Ev yangınları ise ilk önce itfaiye çıkıyor. İhtiyaç durumunda whatsap gurubundan konuyu paylaşarak yardımlaşarak yangına müdahale ediyoruz. Şu ana kadar ilimiz sınırları içinde 53 anız yangını 9 orman yangını ile mücadele ettik. Parça parça 100 hektara yakın alanda yangın meydana geldi. Her yıl bu alanlarda toprak işlemesi yapılarak yeniden dikim çalışmaları yapıyoruz.”
Yangın Eğitimlerimize Devam Ediyoruz

Kayalar, açıklamasının devamında ise;

“Bizim en çok endişe duyduğumuz alan ise Tepehan bölgesindeki çamlık alanlarımızdır. Burada Malatya’da Beydağı TOKİ bölgesinde 2 yangın meydana geldi. İtfaiyeden de destek alarak vatandaşlarımızın da yardımlarıyla kısa sürede yangınları söndürdük. Konu ile ilgili olarak da zaten personelimiz bu konuda sürekli eğitim alıyor. Bunun yanında Orman bölgesindeki köylerdeki vatandaşlarımızla da bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Jandarma ve okullarda bu konuda eğitim veriliyor. Hem gönüllülerimize hem de görevlilerimize eğitimlerimiz devam ediyor. Yangının meydana gelmesinde iğse 3 önemli unsur var. Yanıcı madde, oksijen, rüzgâr ve nem. Rüzgârın 30 Km’den fazla olması nemin 30’dan düşük olması bunlar en büyük etken oluşturuyor. O şartlar oluştuğunda yangın meydana geliyor. Bu konuda hep birlikte dikkatli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Ateş yakılacaksa tedbir alınmalı. Anız yakılmasına karşıyız. İçerisinde kaplumbağa, kirpi gibi canlılar ve mineraller yanıyor toprak özelliğini yitiriyor. Yeniden oraya organizmanın gelmesi lazım ki toprak verimli olsun” ifadelerini kullandı.

Yangınlar Nasıl Önlenmeli

Kayalar, yangın önlemlerinin önceden alınması gerektiğini hatırlatarak;

“Yangınların önlenmesi konusunda ise şunlar yapılmalı. En azından rüzgârlı zamanlarda, nisbi nemin düşük olduğu zamanlarda daha da dikkatli olunmalı. Tedbir alınmalı. Patlatma yapılacaksa İstetmemize haber verilmeli, bizler de yangına karşı o bölgede önlem almalıyız. Yanacak bir yer olursa müdahale edelim. Diğer yandan sigara konusu da önemli. Yol kenarlarına söndürülemeden atılmamalı, çöpler rastgele atılmamalı. Şişedeki su bile mercek görevi görüp yangına sebebiyet verir. Yangına sebebiyet verilen materyalleri ne kadar aza indirirsek o kadar başarı oranımız artar. Bölge illerine bakılınca yangın konusunda iyi durumdayız diyebiliriz. Bölgede yangın hassasiyeti durumunda üçüncü durumdayız. Vatandaşlarımızın duyarlı ve dikkatli olmalarını bekliyoruz. Bazen ihmaller oluyor. Bu ihmallerin de önlenmesi yangınları da önler diye düşünüyoruz. En azından ateşin üzerine bir su dökülmeli veya toprak atılmalı ve ateş tamamen söndürülmeli. Küçük bir ihmal önemli zararlara neden olmamalı" şeklinde konuştu.