Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Yazıhan bölgesinde yetiştirilen Ayçiçeği ile ilgili üreticinin talepleri ve hasat durumu hakkında bilgi verdi. Kılıç, Ayçiçeğinin Devlet Destekli Kurumlar tarafından alınması önerisinde bulundu.

Yunus Kılıç, görüş ve taleplerini şu ifadelerle aktardı:

“ Ayçiçeği bildiğiniz gibi Yazıhan ilçemizde yaklaşık 5 yıldır ekiliyor. Sulama suyumuzun az olması nedeniyle çiftçilerimiz ayçiçeği ekimine yöneldi. Çünkü ayçiçeği sulamasında damla sulama usullü kullanılıyor.  Bu nedenle de çiftçimiz ayçiçeği ürününü tercih ediyor. Yazıhan bölgemizde yetiştirilen çerezlik ayçiçeği Türkiye’nin birçok yerinde yetiştirilemiyor.  Yazıhan ovasında yetiştirilen ayçiçeğinin birçok üretim yapılan yere göre kalibresi büyük, dolgunluk oranı yüksek kaliteli ve verimli bir ürün. Dolaysıyla Yazıhan bölgemizde yaklaşık 20 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılıyor. Ayçiçeği üretiminde dönüm başına yaklaşık yerin ve arazinin durumuna göre 300-400 kilo civarında da verim alabiliyoruz.  
Ancak üretilen ürünün pazarlanması ile ilgili çiftçimizin sıkıntıları var.  Resmi kurumlar ayçiçeği satın almıyorlar. Bu nedenle de yetiştiricilerimiz ürünlerini bu işin ticaretini yapanlara veriyorlar. Dolayısıyla yetiştiricilerimiz hak ettiği fiyatı alamıyor. Düşük fiyattan alınan ürün yüksek fiyattan satılıyor. Bu nedenle de ayçiçeği ekimi yıldan yıla azalma eğilimine girdi. Bizim önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da talebimiz ürünümüzü TMO alsın. O zaman çiftçinin, üreticinin fazla bir şikâyeti olmaz. Diğer yandan ayçiçeği Yazıhan bölgesi için vazgeçilmez bir ürün haline geldi. Hasatlarımız verimli oluyor. Üretim süresi de kısa bir zaman alıyor. Örneğin Mart ayında ekiyorsunuz, Ağustos ayında hasat yapılıyor. Bu da hem emek açısından hem de sulama maliyeti açısından çiftçinin işine yarıyor. Buradaki pazarlama sıkıntısının giderilmesi gerekiyor. Birinci öncelik olarak Devletimizden bu konudaki beklentimiz çerezlik ayçiçeğinde ithalat yapılmamasıdır.  TMO veya Tarım Kredi kooperatiflerinin ayçiçeği alımı yapması çiftçimizi memnun edecektir. Bir başka konu ise, yetiştirilen ayçiçeğinin bölgede paketlenmesi hususu. Çiftçimizin 50-60 liraya sattığı ürün paketlenince 250-300 liradan satılıyor. Aradaki fiyat farkı çok fazla. Dolayısıyla çiftçi emek çekiyor. Ancak parayı, ürünü üreten değil paket yapıp satan kazanıyor. Bu nedenle de bölgemize konuyla ilgili olarak bir paketleme tesisi kurulsa, üretilen ürün yerinde paketlenerek satılsa bu ürün daha yüksek fiyatlarla alıcı bulur.  Böylelikle hem çiftçimizin kazancı artar hem de ülke ekonomisinde de katkısı olur diye düşünüyoruz."