Malatya’da uyuşturucu madde bağımlılığı giderek artarken, mevcut tedavi merkezlerinin yetersizliği büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Klinik Psikolog Mehmet Demez, yetkililere çağrıda bulunarak, bağımlılıkla mücadele için bağımsız bir hastane kurulmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Demez,

"Valilik, üniversiteler, belediyeler, il sağlık müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve kamu kuruluşlarının bu konuda katkıda bulunmaları gerekiyor," dedi.

Deprem Sonrası Sorunlar Artıyor

Deprem sonrası birçok sorunla boğuşan Malatya’da madde bağımlılığı, ileride büyük bir toplumsal çöküşe yol açabilecek bir sorun olarak göz ardı ediliyor. Malatya'da bulunan YEDAM ve Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki 13 yataklı AMATEM Kliniği'nin yetersizliğine dikkat çeken Demez, somut adımlar atılmasının şart olduğunu vurguladı.

Bağımlılık Ciddi Bir Sağlık Sorunu

Demez,

"Deprem sonrası Malatya’mızın birçok sorunu var. Bu sorunların en önemlilerinden biri de madde bağımlılığı. Madde bağımlılığı ciddi bir sağlık sorunu olup, zararlı maddelerin vücuda alındıktan sonra birçok zararlarının görülmesi, bu kişilerin maddeleri daha yüksek oranda alması ve bu zararı gördükten sonra bırakamaması halidir," dedi. Özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşan madde kullanımı, genç nüfusu tehdit eden bir sağlık problemi haline gelmiştir.

Yetersiz Tedavi İmkanları

Malatya'da madde bağımlılığıyla ilgili çalışmalar ve hizmet veren birimlerin yetersiz olduğunu belirten Demez,

" Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) 5 bağımlılık alanında psikolojik ve sosyal destek vermekte. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 13 yataklı AMATEM kliniği mevcut. Ancak yatak sayısının sınırlılığı ve hasta yoğunluğu nedeniyle istenilen düzeyde sağlık hizmeti sunulamıyor," dedi.

Bağımsız Bir AMATEM Hastanesi Gerekiyor

Demez, Malatya'nın bağımlılık alanındaki boşluğunu dolduracak bağımsız bir AMATEM hastanesine ihtiyaç olduğunu belirterek,

"Geçmişte üniversite, valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yaptıkları birçok proje oldu. Ama bundan öteye geçilemedi. Valilik, üniversiteler, belediyelerimiz, il sağlık müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve kamu kuruluşlarının bu konuda katkıda bulunmaları gerekiyor," dedi.

Herkes Sorumluluk Almalı

Bu konuda başta aileler olmak üzere tüm yerel yönetimlerin de sorumluluğu olduğunu vurgulayan Demez,

"Yerel yönetimler bu konuda yer tahsisi yaparak, AMATEM hastanesinin kurulması için adım atmalıdır. Aksi takdirde bu durum, anlık proje üretmek ve konuşmaktan öteye gitmez," diye konuştu.