İlçe Ziraat Odaları Başkanları adına konuşan Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, Kayısı üreticilerinin taleplerini şu ifadelerle aktardı:

“Battalgazi'mizin cefakâr ve emektar Kayısı Üreticileri, kıymetli Muhtar arkadaşlarım. Hepinizi en kalbi duygularımla hürmetle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. Bizleri kırmayıp, derdimizi ve taleplerimizi basın yoluyla kamuoyuna bildirmek için buraya kadar zahmet eden basınımıza ayrıyeten teşekkür ediyorum. Bu toplantı bir siyasi ya da bir propaganda toplantısı değildir. Burada toplanmamızın amacı çiftçimizin, üreticimizin haklı bir talebi olan, Güncel kayısı fiyatları nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamalarından dolayı tepkimizi güzel bir lisanla anlatma ve ifade etme toplantısıdır. O yüzden yapmadan, kimseyi kırmadan, herhangi bir provokasyona meydan vermeden, kimseye hakaret etmeden sorunlarımızı dile getireceğiz. Evet, bugün haklıyız, dik duracağız, dikleşmeden derdimizi herkesin anlayacağı bir dilde ifade etmeye gayret göstereceğiz ve haklılığımıza gölge düşürecek davranış ve söylemlerden uzak duracağız.

Kayısıcının Emeğini Heba Etmeyin

Bildiğiniz gibi kayısı zahmetli bir iştir. Kayısının hazırlık aşamasında kayısılar tek tek elden geçirilerek çekirdekleri çıkarılır. Ve çekirdek çıkarma aşamasında kayısı 4 bölüme ayrılır: temiz kayısı, kesmelik dediğimiz lekeli kayısı, elek altı ve ıskarta olacak şekilde ayıklanır. O günün akşamında çekirdeği çıkarılan kayısılar tekrar güneşte kurutulmak için sergi alanına taşınır ve ince bir şekilde tekrardan brandalara serilir. Daha sonra güneşte kurutulan kayısılar yine elle toplanarak kasalara doldurulur. Depolara taşınır ve yığın haline getirilir. Ondan sonra ise satış aşamasına geçilir. Çiftçi bu kayısıları tekrardan çuvallara doldurarak kimi 10 kimi 20 kimi 50 kimi ise 100 kilometre mesafede kayısıyı araçlarla şire pazarına getirir. İşte şimdi çiftçi üretici bir yıllık alın terini, emeğini, masrafını çuvallara koyup pazarda birkaç tüccarın merhametine, insafına ve vicdanına terk eder. Kayısının gerçek sahibi olan çiftçi ve üretici bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmek için o tüccarın merhametine sığınır. Üreticiye sahip çıkın. Kayısıcının heba etmeyin..