Malatya gerek doğal güzellikleri gerekse tabiatıyla önemli konumda. Şehir envai çeşit meyvelerin yetiştiği ve tarih boyunca da yetiştirildiği bir bölge. Başta kayısı olmak üzere kiraz, elma, armut ve ceviz gibi bir çok meyve yetişiyor.
Gerek toprağından gerekse havasından kaynaklı bu meyvelerde bir çok ile göre oldukça lezzetli ve aromalı oluyor.
18 yüzyıl da bile dönemin önemli seyyahı Evliya Çelebi'de şehirdeki lezzetli meyvelerden ve çeşitli meyvelerin yetiştirildiğinden bahsediyor.
MALATYALI HANGİ ÜRÜNLERE YÖNELİYOR
Şehirde son yıllarda kayısıya alternatif olarak ürünler yetiştirmek isteniyor. Bu aralar Malatyalı bazı çiftçiler badem, yem bitkileri ve ay çekirdeğine yöneliyor.
Kale bölgesinde ve Akçadağ'ın bazı noktalarında badem dikimi yaygınlaşırken Yazıhan, Doğanşehir ve Battalgazi ilçelerinde ise yem bitkilerine yönelişlerin daha fazla olduğu görüldü.
NEDEN ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞI VAR
Vatandaşlar Malatya'nın ikliminde kayısının artık düşük rakımlı bölgelerde daha iyi geliştiğini bazı çukur bölgelerde eskisi gibi tutumunun iyi olmadığını söylüyor.
Malatyalı çiftçilerin alternatif ürün aramasındaki en büyük sebebin ise kayısı da don olayının daha fazla görülmeye başlaması ileri sürülüyor.
Ayrıca kayısının şehir genelinde dona maruz kalmadığı yada tutumun iyi olduğu dönemlerde ise üretici tarafından beklenilen fiyatları görmemesi de bir başka eleştiri konusu.
Ayrıca bölgede çok sayıda büyük çiftlik bulunuyor. Bu çiftlikler başta yonca ihtiyaçlarını çevre illerden temin etme yoluna gidiyor.
MALATYA İLE KİM REKABET EDEBİLİR?
Kayısı mevcudu bakımından Dünyanın Kayısı Başkenti olan Malatya 8 milyonun üzerinde kayısı ağacı varlığıyla önümüzdeki çeyrek asır daha bu unvanı kimseye kaptırmayacak gibi görünüyor.
İleriki yıllarda da İspanya'da üretilen kayısıların yerine Türki Cumhuriyetlerin Malatya ile rekabet edeceği öngörülüyor.