Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yıl içinde Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin Geliştirilmesi konulu 30 projeye destek verecek. Destekleme kapsamında 23 Projenin kayısı ile ilgili olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevaplayan TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak, IPARD 3’ün ilk çağrısına çıktıklarını belirterek projeler hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Bu yıl içerisinde Tarım ve Balıkçılık ürünlerinin geliştirilmesi için 103 tedbiri, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin Geliştirilmesi konulu TKDK olarak yaklaşık 30 proje aldık. Bunun bizim için şu önemi vardı. Malatya Kayısı anlamında dünyanın 1 numarası ve bu anlamda her geçen gün markalaşan ve değeri git gide artan ürünümüz. Bu ürünümüz için birçok projeye imza attık ve bundan sonra da atacağız. Onun için bu ürünümüzün markalaşması ve değerinin artması için çalışıyoruz.”
23 Proje Kayısı ile İlgili
Tunç, açıklamasının devamında ise;
“Bu yıl ki kayısı rekoltemiz de çok şükür iyi. Şu ana kadar biz aldığımız 30 projenin 23 tanesi kayısı ürünü ile ilgili. Kayısının fiziki altyapısının iyileştirilmesi ve kaysısı ürününün farklı versiyonlarının da oluşturulması ve pazar payının artması için çeşitli projeler oluşturmaktayız. Bu projeleri de destekleyip hayata geçireceğiz. Bu dönemde aldığımız projeler içerisinde yaş kayısının işlenmesi ve pazarlanması, kuru kayısının işlenmesi ve pazarlanması, kuru kayısıda işlenmiş ürün yapılması gibi kayısıyla ilgili birçok alanda projelerimiz mevcut. TKDK ile şimdiye kadar yaptığımız projelerde kayısı ürünlerinin veya kayısı işleme tesislerinin birçoğunun fiziki altyapısı iyileştirildi ve yeni yapılanlarda da Avrupa standartlarında tesisler oluşturuldu. Bu tesislerle birlikte ihracatımızı da her geçen gün artmakta ve inşallah daha da iyi olacak ve hem Türkiye’de hem de dünyada Malatya Kayısısının pazarı daha da artıp, kendi yerimizi, daha da sağlamlaştıracağız. Çünkü bir ürünün pazarının oluşabilmesi için ilk önce fiziki alt yapılarının oluşturulması lazım ve bunların işlenebileceği, depolanabileceği tesisler ve ulaşımını sağlayacak araçların oluşması lazım. Bu gün bunun 10-15 yıl öncesine baktığımız zaman yaş kayısı pazarımız bu kadar iyi değilken, bu dönemdeki yaş kayısı pazarımız da belirli bir pazar seviyesine ulaşmış durumdadır. Bu da her geçen gün artmaktadır. TKDK vasıtasıyla yaptığımız tesislerle bu ürünümüzün pazarını her geçen gün artırmaktayız. Çağrıda yaklaşık 30 projeden 23 tanesi hayata geçirilmek için inceleme aşamasındayız. İnceleme sonrasında 2 ay içerisinde sonuçlanır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı