Malatya Valisi Ersin Yazıcı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 6 Şubat deprem felaketinin ardından başlatılan toplum yararına programlar ( TYP) hakkında detaylı bilgi verdi. Vali Yazıcı, TYP'nin tanımını yaparak, programın deprem bölgesindeki ekonomik canlılığı artırmadaki rolünü vurguladı.

Vali Yazıcı,

"Bildiğiniz gibi, 6 Şubat'ta yaşanan asrın felaketinin ardından, deprem bölgesinde yaraları hızla sarabilmek ve vatandaşlarımıza geçici ve acil gelir desteği sağlayabilmek için İŞKUR aracılığıyla toplum yararına programlar (TYP) başlatıldı. TYP, afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde geçici olarak kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere açılan programlardır." ifadelerini kullandı.

Vali Yazıcı, TYP'nin geçici bir gelir desteği sağladığını ve kalıcı kamu personeli statüsü verilmesinin yasal ve mevzuat açısından olanaksız olduğunu belirterek,

"TYP, vatandaşlarımıza geçici gelir desteği mahiyetinde olup, TYP yoluyla kalıcı kamu personeli statüsü verilmesi isteği, gerek yasalarımıza gerekse diğer mevzuatımıza göre olanaksızdır ve ayrıca diğer vatandaşlarımız açısından da adaletsizliğe sebep olacak bir istektir. Zira TYP, kalıcı kamu personeli olmanın bir yolu değildir, bunun yolları kanunlarımızda açıkça belirtilmiştir." dedi.

Deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkması için çalışma hayatının ve işgücü piyasasının canlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı,

"Şu anda deprem bölgesinde ciddi bir ekonomik canlılığın başladığını ve özel sektörde, sanayide, ticari hayatta işverenlerin ciddi bir çalışan ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda, özü itibariyle geçici hüviyette olan toplum yararına programlardan sözleşmeleri sona eren vatandaşlarımız, program bitimi neticesinde kısa mesaj yoluyla İŞKUR il müdürlüklerimize davet edilecektir. Biten programlar için bu süreç hâlihazırda başlamıştır. Buradan da tekrar çağrı yapıyor ve programı sonlanan vatandaşlarımızı İŞKUR il müdürlüklerine davet ediyorum." açıklamasını yaptı.

Vatandaşların İŞKUR hizmetlerinden yararlandırılarak şartları tutanların işsizlik ödeneği, işbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kurslarına yönlendirileceğini belirten Vali Yazıcı,

"Çalışmak isteyenler özel sektörde işlere hızlı bir şekilde yönlendirilecektir. Bunu da OSB’ler, ticaret ve sanayi odaları ve diğer tüm olanakları kullanarak çözeceğiz. Bununla birlikte, ilimizin yeniden ihtiyaç duyması halinde kamusal hizmetlerin desteklenmesi için farklı vatandaşlarımızın yararlanabileceği ve TYP kriterlerinin uygulandığı yeni TYP kontenjanı tahsisi de söz konusu olacaktır. Böylelikle sürdürülen hizmetlerde herhangi bir aksama meydana gelmeyecektir." dedi.