Bartın Üniversitesi (BARÜ) Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Artar’ın yürütücüsü olduğu “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu. Böylece TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamındaki projeyle BARÜ koordinatörlüğünde, Düzce Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümleri ile Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER) ve Amasra Belediyesi destekleriyle eğitim programları gerçekleştirilecek.

BARÜ, iklim değişikliğine yönelik eğitimlere ev sahipliği yapacak

TÜBİTAK destekli program BARÜ ev sahipliğinde 9-14 Eylül 2024 tarihlerinde Peyzaj Mimarlığı Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin katılımına açık olarak gerçekleştirilecek. “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” başlığındaki eğitim programıyla, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemine dikkat çekilerek katılımcıların bilgi düzeyi ve farkındalıklarının artırılması sağlanacak. Projede eğitmen olarak BARÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aylin Alişan Yetkin ile Arş. Gör. Dr. Rukiye Gizem Öztaş Karlı ve Arş. Gör. İdil Dal yer alacak.

BARÜ’nün iklim değişikliğine uyum ve dayanım çalışmaları

Eğitim programında BARÜ’nün vizyon projelerinden olan ve Bartın’da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedeflediği “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) hakkında bilgilendirmeler ve örneklemeler de yapılacak. Ayrıca BİRUS projesiyle hayata geçirilen yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı çözümleri için pilot uygulamalar değerlendirilecek.

“İnsanlığın ortak sorunu olan iklim değişikliğine yönelik çalışmaları önemli buluyorum”

İklim değişikliğine giden süreç, çözüm önerileri, hedef ve stratejilerin ele alınacağı bilimsel eğitim programının önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, iklim değişikliğine uyum ve dayanım noktasında çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak sürdürülebilirlik ve yeşil ekosistem ile ilgili farkındalık oluşturacak eğitimleri oldukça önemli buluyoruz. Bütün insanlığın ortak sorunu olan iklim değişikliğine yönelik projeleri hayata geçirme noktasında tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bu kapsamda desteklenmeye hak kazanan TÜBİTAK destekli eğitim programı ‘İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı’ konusunda deneyimli öğretim elemanlarımızın katılımcılarda yeni ufuklar açacağına inanıyor, proje yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Artar ile emeği geçen tüm bileşenlerimizi tebrik ediyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu katkılar dolayısıyla Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Cengiz ile iş birliği noktasındaki ilgileri için proje paydaşlarımız PEMDER ve Amasra Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Ayrıca bizleri daha iyiye ulaşma konusunda destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ile YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. ‘Üreten Üniversite’ yolculuğundaki teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal ile yakın ilgileri dolayısıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı Başkanımız Prof. Dr. Sayın Ömer Faruk Ursavaş’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.