Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinin arazi sulamalarını sağlayan ve geçtiğimiz yıl bakımı yapılan sulama kanallarının büyük bir bölümünün tamamlanmasının ardından, sulanabilir tarım alanlarında mevsimlik sebze fidelerinin dikimine başlandı.

Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan, Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık şunları söyledi;

“Sürgü Barajı Sulama ana kanallarındaki geçtiğimiz yıl başlanan bakım çalışmaları tamamlanma aşamasında geldi. DSİ ekipleri sulama sezonuna kavuşturmak için ellerinden gelen çabayı sarf ediyorlar. İlçemizin sulamasında kullanılan kanalların yaklaşık yüzde 90’lık bir bölümü ise küçük ara kanallara bağlı. Şu an kanalara sulama amaçlı su bırakıldı. Tarımsal alanlarımız içerisinde ekimi yapılmış olan başta tütün ve sebze ekimine devam ediliyor. Bu yıl ilkbahar döneminde bereketli bir yağışlar oldu. Dolayısıyla buğday ve hububat alanlarının erken dönemde sulamasına gerek kalmadı. Şu an sebze, tütün ekimleri devam ediyor. Çiftçilerimiz fideler geçmeden sulamalarını yapıyorlar. Şu anda bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.”

Pancar Ekimine Rağbet Azaldı

Tanışık, bölgede ekimi yapılan şeker pancarı üretimi için de, geçtiğimiz yıl pancar alım fiyatının düşük olması nedeniyle fazla rağbet gösterilmediğini ifade etti.  Tanışık, bu konudaki değerlendirmesini de şu şekilde yaptı;

“Bölgemizde ekimi yapılan pancarlar için de henüz sulama mevsimi gelmedi. Ancak geçtiğimiz yıllarda pancara ödenen fiyat biraz düşük olduğu için çiftçilerimiz pek fazla pancara rağbet göstermediler. Pancar ekimine rağbet önceki yıllara göre yüzde 50 oranında azaldı diyebiliriz. Şu anda tarlalarda üretim azaldı. Tütün yüzde 50 düştü. Pancar aynı durumda. Çiftçilerimiz şu anda domates, biber, salatalık gibi mevsimlik sebze üretimine ağırlık veriyor. Çünkü tütün şu anda oldukça düşük fiyata alınıyor. Bu nedenle de çiftçilerimiz önceki yıllarda olduğu gibi fazla rağbet göstermiyorlar. Şu an alım fiyatı düşük olduğu için çiftçinin tütüne olan rağbeti azalıyor diyebiliriz. Mazot pahalı, gübre pahalı olduğu için çiftçinin alım gücü zayıfladı. Diğer yandan, Doğanşehir’de ekilen biber son zamanlarda rağbet görmeye başladı. Günedoğru, Söğüt, Elmalı, Altıntop mahallerinde ekim yapılıyor.”

Vatandaş Satabileceği Kadar Ürün Ekiyor

Tanışık, ekim sahalarının geniş olmasına rağmen, çiftçilerin satabilecekleri kadar ürün ekmeye özen gösterdiklerini söyleyerek açıklamasını;

“Kurucaova Sürgü bölgesindeki alanlarda ise sebze ekimi, domates, biber, yeşil fasulye ekimi bu yıl biraz daha arttı.  Vatandaş satabileceği, kadar ekiyor. Ürünü saklayacak evi, deposu yoktur. Bu yüzden çiftçi fazla ekim yapmıyor. Bizim olmazsa olmazımız elmamızı belli bir seviyeye getirip, hem tanıtımını, hem pazarlanmasını canlandırmamız lazım. Bizim milli ürünümüz elma. Ancak bir soğuk hava deposu olmadığı için bu ürünün de saklanması konusu var. Bu konuda da bir destek bekliyoruz. Kuru fasulye ekiminde de İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yeni bir tohum denendi. Hem dermeson fasulye hem de yeni ürün deneniyor. Bu ürünün tohumu ekmek için talep eden herkese düşük bir ücretle verildi” şeklinde sürdürdü.