Malatya Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı durum değerlendirmesinde yaşanan sıkıntıları şu ifadelerle dile getirdi.
“23 yıldan beri bu derneğin başkanlığını yapmaktayım. Geçtiğimiz yıllarda hayvan pazarını Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Esenlik Şirketi işletiyordu. Daha sonra işletme farklı kişilere kiraya verildi. Şu an yine kiraya verilmiş durumda. Belediye elamanlarının buraya pek gelmiyorlar. 27 tane hayvan alıcısı esnaf vardı. Şimdi tek bir alıcı kalmış durumda. Dolayısıyla buraya sahip çıkılmıyor. Kurban bayramına yaklaşık 20 gün var. Pazarda herhangi bir hareket yok. Bir şehrin hayvan pazarı gibi değil de küçük bir kasabanın hayvan pazarı gibi bir durum var. Şu an bu pazarda 3 tane hayvan var. Vatandaş buraya hayvan getirmiyor. Vatandaşın beklentisi ise Belediyenin bu alana sahip çıkmasıdır. Eğer bu şekil devam ederse de ilçe pazarlarında olduğu gibi hayvan pazarı günlerini haftada 1 güne düşürsünler. Öyle olursa belirlenen günde vatandaşlar gelir ihtiyacını görür. Satış yapanlar satışını yapar, alıcılar alacaklarını alır. En azından pazarda bir hareketlilik olur. Eğer böyle olmazsa millet de bu pazarı terk eder diye düşünüyorum. Burası Büyükşehir Belediyesine Bağlı olarak çalışan Esenlik şirketine bağlı olarak işletiliyor. Ama firma yetkililerinin sanki buradan haberleri yok gibi bir durum var. Buraya sahip çıkılmıyor. Burada bir tane işçi var. Sadece giriş yapandan para alınıyor. Başka bir hizmet yoktur. Türkiye’nin 81 iline gidiyorum. Bunun yanında ilçe pazarlarına da gidiyorum. Ama Malatya gibi böyle bir sahipsiz pazar görmedim.”
Burada Her Türlü Hizmeti Veriyoruz
Kırma, Kurbanlık alacak vatandaşlara seslenen Kırma;
“Bayram öncesi de vatandaşları gelip burada hayvanları görsünler. Fiyatlara baksınlar. Et, Süt ve Damızlık birliklerine baksınlar. Şu an burada kilosu 250 TL’den canlı tosun satılıyor. Ama şu an satış yok. Çünkü fiyat yüksek olduğu için fazla bir alışveriş yoktur. Yurtdışından gelen Angus hayvanları nedeniyle İlimizde büyükbaş hayvan piyasası durdu denilebilir. Yetkililer angus ithal edeceklerine, dişi hayvana, önem vermiş olsalardı Malatya’da üretim artardı. Malatya’nın hayvansal durumu da bu hale gelmezdi. Büyükbaş üreticileri angus almaya yöneldi. Parasını angus’a yatırıyor. Ülkemizdeki yetiştiriciler de bu durumda mağdur oluyor. Angus piyasaya girdikten sonra pazarda yerli hayvan neredeyse bulunmaz ve satılamaz oldu. Çünkü esnaf bütün parasını ithal angusa yatırdı. Önceki yıllarda Kurban Bayram öncesi pazarımız kalabalık olurdu. Kurbancılar pazara gelmiyor. Ahırda yetişen hayvanı 250 Bin liradan alıyor ama burada 200 Bin liradan almıyor. Bizim bu konuda Belediyelerden beklentimiz var. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerimiz buraya sahip çıkmalıdır. Burada Malatyalı hemşerilerime de seslenmek istiyorum. Gelin burada pazarda mal almazsanız dahi fiyatları bir görün. Buraya bakın. Burada mezbahanemiz var. Kesim yerlerimiz var. Hijyen bir ortamda kesim yapılıyor. Etler paketlenip vatandaşa temiz bir şekilde veriliyor ”dedi.
Hayvan Pazarına Gelmeden Karar Vermeyin
Kırma açıklamasının son bölümünde ise şunları söyledi.
“Kurbanlık hayvan alacaklara da çağrımız şudur. Gelip burada verilen hizmeti, ortamı görün ondan sonra karar verin. Hayvan fiyatlarına gelince dışarda canlı kilo başına 240-250 TL arası satılıyor. Tosun 365 liraya kesiliyor. Besiciden de 250 liradan alınıyor. Mutlaka canlı hayvan pazarına bir gelin. Bakın, fiyatları görün, değerlendirme yapın ona göre karar verin. Burada 200 kilo gelecek bir tosun ortalama 70- 72 bin lira. Bunu dışardan alırsa kilo olarak 90 liraya almış olacak. Pazar daha uygun. Öncelikle hemşerilerimize çağrım gelip burada fiyatları görüp ondan sonra karar versinler. Küçükbaş da fiyatları da Kurban olarak tosun ile toklu hayvan aynı fiyattan işlem görüyor. Koyun, İnek gibi dişi hayvanlar diğerlerine göre biraz daha ucuz oluyor. Fiyatlar da hayvanların kilo durumuna göre, büyüklüğüne, randımanına göre 8 ile 15 bin TL arasında değişiyor. Ancak yurtdışından gelen Angus hayvanından dolayı da iç piyasa durgun. Diğer illerde de durum böyle ama Malatya’nın üreticileri bu konuda daha zor bir durumdadır.”
Yorumlar
Malatya Sevdalisi - İki üç tane mafyacilik oynayan çakallari çıkarın millet de esnafda usanmis o yüzden gelmiyor
Meczup - Mal pazarı iki üç malın elinde istedikleri gibi fiyat koyuyorlar, tek Malatya'da değil tüm Türkiye de bu mu mallardan var istediklerini yaptırmak için, bu tekelcilik en baştan başlıyor olan gariban halka oluyor.
Ramiz - Malatya hayvan pazarı mafyanın elinde. Omların elinden alınsın görün o zaman
Kadicayiri Mahatoki̇'d - Malatya zaten sahipsiz siz daha yenimi ogreniyursunuz pes dogtusu sizin nezaman aklınız başınıza gelecek çok beklersiniz