6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketinde en büyük yıkımı alan şehirlerden biri Malatya oldu. Toplamda 106 bine tekabül eden 43 bin binasını kaybeden şehirde büyük yıkımlar gerçekleşti. Malatya’nın en büyük ticari alanlarından biri olan şehir merkezi en büyük yıkımı alan bölgelerden biriydi.
Ticari alan kaybı olarak Malatya deprem bölgesinde ilk sıralara yerleşti. Çünkü şehrin ticareti tek bölgede, Yeni Cami ve civarında toplanmıştı. Bunun üzerine şehir merkezinde iş yerlerini kaybeden esnafa yeni ticari alanlar belirlenerek konteynerler getirildi.
20 bin civarında esnafın iş yerini kaybettiği belirtilen şehirde büyük göçler de yaşandı. Resmi kayıtlara göre bu rakam 70 bin olsa da bazı açıklamalarda 200 bin civarında olduğu kaydedildi.
Malatya’da gerek konteynerlerde gerekse konteyner çarşılarda faaliyetlerine devam eden esnaflar durumlarından memnun değil. Ankara çarşısında birçok esnaf siftahsız gün geçirdiğini şehrin ticaretinin bittiğini kaydediyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi arkasında bulunan Mısır Çarşısı Esnafı da eski günlerini arıyor. Birçok alanda konteynerlerde hizmet vermeye çalışan esnaf yüzbinlerce Malatyalının nereden alışveriş yaptığını merak ediyor. Aynı zamanda depremzede vatandaşların internet üzerinden alışverişe daha fazla yönelmiş olabileceğini düşünen esnaf durumun hiç de iç açıcı olmadığını söylüyor.
“MALATYALILAR ALIŞVERİŞLERİNİ BURALARDAN YAPSIN”
Malatya’da yıllardır esnaflık yaptıklarını belirten Mehmet Çetin,
“Depremden önce birçok dükkanımız vardı. Birkaç dükkanda kardeşlerimle birlikte faaliyet gösteriyorduk. Fakat depremden sonra ne oldu da müşteriler tamamen kesildi. Siftah yapmadan kapatan esnaflarımız var. Konteyner çarşılara insanlar neden girmemek için direniyor anlamıyorum.
Bu insanların çağa çolukları var. Müşterilerimiz 10’da bire düştü. Malatyalılar alışverişlerini büyük kodaman yerden ziyade bizim gibi konteyner da ekmek mücadelesi verenlerden almaları gerekiyor.” Dedi.
“KONTEYNER ÇARŞI DA DAHA UCUZA SATIYORUZ”
Depremden sonra zor süreçler yaşadıklarını söyleyen bir başka esnafsa,
“ Elde ne var yok hazırı tükettik. Sonra konteynerlere geçtik. Ankara Çarşısından dükkan çıktı. Hevesle geldik başladık ama hevesimiz kursağımız da kaldı. Bir de bazıları esnafların pahalı olduğu yalanını ortaya atıyor. Ben depremden önceye göre kar marjımı düşürdüm. Belki daha ucuz sayarsam gelirler diye. Burada gıdadan giyime herkes ucuza satmaya çalışıyor. 50 liraya toptanı olan ürünü 55 liraya satıyorum. Ama yine de piyasada yaprak kımıldamıyor. Gelip dükkanı açıp gidiyoruz. Çarşı esnafının çoğu siftahsız gün geçiriyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.” İfadelerine yer verdi.
Yorumlar
Vuslat - Size hiç acımıyor başka illerde indirim isteyince siz malatyalımısınız diyorlardı 400 liralık ayakkabıyı kapıdan çıkınca gel gel 150 olur diyen esnafımız vardı
Kernek - millete 1 e 5 sattığınız,milleti kazıkladığınız zamanlara sayın.Malatyada gercek ahlaklı esnaf sayısı yyüzde 1 bile değil.
Öneri - müşteriyi öpüyorsunuz da ondan