Fevzi Çiçek, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“İçinde bulunduğumuz dönem yağışların sürekli ve yoğun olması yüksek rakımlı bölgelerde ilkbaharla beraber doğanın uyanması birçok bitki türü olduğu gibi doğal mantarlarında yaygın olarak görüldüğü bir dönem içindeyiz. Doğa gezisi spor amaçlı yapılan bu yerdeki gezilerde doğal mantarlara sıklıkla rastlanmak, bir çok türü gıda olarakta tüketildiğinden dolayı mantarda toplanmaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki doğada yetişen her mantar türü besin olarak tüketilmeye uygun değildir. Gıda olarak tüketilmeye uygun mantarlar ancak bu konuda geniş tecrübe ve bilgi sahibi kişler tarafından yapılmadır. Bölgelere göre yoğunluğu, çeşitleri değişmekle beraber ülkemizde yaklaşık 300 civarında yenilebilir özellikte doğa mantar türü bulunmaktadır. Yine günümüze kadar Türkiye'de tespit edilmiş 100 civarında zehirli mantar türü bulunmakta, ancak bunlardan yaklaşık 10 tanesi ölümcül zehirli etki gösteren mantarlar sınıfına girmektedir.”
Kültür Mantarlarını Tercih Edin
Çiçek, açıklamasının devamında ise uyarılarını;
“Geçmiş yıllarda sıklıkla duyulan haberlere konu olan mantar zehirlenmeleri bu tüketilebilir ve zehirli mantarların doğru ayırt edilememesine bağlı vakalar olarak gözlemlenmektedir. Ayrıca konu uzmanları bu konuda tüketilen mantar türlerinin tüketim şekli, zamanı miktarı da mantar zehirlenmelerinin de önemli rol oynadıklarını belirtmektedir. Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönemlerde doğa gezisi, spor yada doğrudan mantar toplamak amacı ile yapılan gezilerde görülen her mantar türünü tüketmek amacıyla almamak, tecrübe ve uzman bilgisi olmadan tüketmemek, bir tercih yapılacaksa kültür mantarlarının tercih edilmesini önemle tavsiye ediyoruz” şeklinde aktardı.