Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ilçedeki bazı faaliyetler hakkında bilgi verdi yıkımına başlanacak olan eski belediyenin durumu ve mevcut imar alanlarıyla ilgili neler yapılacağının yıllar öncesinden belirlendiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE TEK İLÇE BİZİZ

Belediye için imarın oldukça önemli olduğunu aktaran Başkan Cömertoğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Belediye dediğiniz imardır imar dediğiniz anayasadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 900’e yakın belediyesinin hiçbirinin, düşünmesine rağmen uygulayamadığı, mezra düzeyindeki imar planlarını, sayısal kadastrolarını, halihazırlarını, mücavir alanlarını kadastrolarını ve sonuçta da imar planlarını, jeolojik ekipleriyle bitirmiş tek ilçesiyim. Ülkenin tek ilçesiyim.

Merkezde de aynıyız, kırsalda da aynı, büyükşehir yasasından sonra da başladık. 11’inci yıla girdik, hepsi bitti. Şimdi bu ne demek? Merkezdeki Belediyenin yeri de tanımlı. Yapılacak yer de tanımlı ve korunması gereken alanlar da gelişim alanları da tanımlı. Yeni gelişim alanlarımız kuzey güney olarak belirlendi, bunların planları bitti.”  

 

YENİ BELEDİYEYİ YILLAR ÖNCE BİTİRMİŞ

 

Yıkım için boşaltılan eski belediyenin yerinin ne olacağı yönünde değerlendirme yapan Başkan Cömertoğlu, Yeni belediye fikrinin göreve ilk geldiği günden itibaren ihtiyaç olduğunu bu yüzden eski belediyeye masraf edilmemesi gerekliliğini ifade ettiğini ve yıllar öncesinde yeni belediyeyi yapıp hazırladığını ancak eğitim açığından dolayı binayı eğitime tahsis ettiğini şöyle anlattı: Ve oraya hiç masraf etmedim. 2019 faaliyete soktuğumuzda eğitim açığı vardı, eğitim göçü vardı 400 öğrenciyi oraya 12-13 öğretmenle ücretsiz bütün yayınlarıyla etüt merkezi olarak başlatıp bütün binayı etüt merkezine çevirdim. Ve Malatya'da Arapgir'in eğitimini en gerilerden birinci sıraya getirdim. 8 yıl orası eğitim binam oldu, bütün gençlerin odak alanı oldu.”

 

BU DÖNEM EN ÖNEMLİ PROJESİ OLACAK

 

Ardından dersaneler kapatılınca o alanı yine Gençlik Merkezi olarak tahsis ettiklerini deprem sonrası ise o Gençlik Merkezine başka bir alanı tahsis ederek yeni Arapgir Belediye’sine taşındıklarını söyleyen Cömertoğlu, eski binanın yerine ne yapılacağını ise şöyle anlattı: Yerini zaten imar planında meydan, altı otopark ve özgün şehrin nefes aldığı, sivilleştiği, hareket kabiliyetinin arttığı insanların birbiriyle bir park meselesinden, bir oturma meselesinden kavga etmediği sosyal içerikli bir hale getirmek gerekiyor.

 Hem Hükümet Binasının hem belediyenin yıkımı, pasaj da dahil edilerek buna kaynak oluşturup ticareti savurmadan o insanları dışarı koymadan, alternatif oluşturup bu dönemki en önemli projemizin adımını atacağız.”

 Bu yıl kaynakların oldukça az olduğunu malum ekonomik sıkıntılardan dolayı bir çok kamu yatırımının da durduğunu belirten Başkan Cömertoğlu, “Dolayısıyla biz de belediye olarak bütün kurumları bir arada çalıştırıyoruz. Sayın Kaymakamım başkanlığında. Ben bir kamu tarafıyım. Bütün kurumlar benim kurumum, bütün kurumların ihtiyacı benim ihtiyacım. Ödeneği var yok bilmem. Eğitim, başta sağlık, geçim önemli. Dolayısıyla biz bunu bu tutulmayla birlikte önümüzdeki süreçte nereye getireceğiz onu bilmiyorum. Ama hedefimiz orada insanların daha çok gelecekteki 100 yıl kullanmaya devam edeceği projesini ayağa geçirmek için kolları sıvadık.” Diye konuştu.

 

MALATYA’DAKİ 120 PROJEDEN 51’İ ARAPGİR’E AİT

 

51 tescilli konağın restorasyon çalışmasının çıktığını, bu projeleri belediyenin hazırladığını aktaran Başkan, “120 projeden 51’i bize ait. Bu bütüncül ve tamamen altyapı üzerindeki yaklaşımımızdan kaynaklıdır. Dolayısıyla Arapgir'de şu an doğal gazın gelmesiyle birlikteki buna çok emek verdim. Torba yasayı biz gündeme getirdik ve torba yasası çıktı.” Derken bu yıl diğer evlerinde alt yapısının biteceğini sosyal içerikli projeleri de hiç azaltmadığını halkı ve gelişimi önceleyen projeleri ilçe kaymakamıyla halka açık bir şekilde belirli aralıklarla yaptıklarını aynı zaman da birçok festivali de hayata geçirdiklerini kültürü ve halkın uzlaşı içerisinde olmasını önemsediklerini söyledi.