Malatya’daki çiftçilere 906 bin fide, 4 adet ilçe ziraat odasına kayısı hasat makinesi, yaylada hayvancılık yapan çiftçilere 484 jeneratör, 134 bin metre kare kayısı kurutma filesi, tonlarca nohut, fasulye, yonca, silajlık mısır ve diğer yem bitkilerinin tohumu dağıtıldı. Bazı ilçelerde de bahçe alet ekipmanları çiftçilere dağıtıldı.

Programa Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Tarım İl Müdürü Osman Akar, Malatya Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl jandarma Komutanı Ercan Altın, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, oda ve STK başkanları ile çiftçiler katıldı.

VALİ YAZICI, “MALATYALI ÇİFTÇİLERİN EMRİNDEYİZ”

Dünya çitçiler gününü kutlayan ve bu hibelere destek veren Malatya Valisi Ersin Yazıcı,

“İnsanın yaşamını devam etmesi için hava, su ve gıdaya ihtiyacı var sizler olmazsanız gıdayı üretmezseniz bizler yaşayamayız. Başta fideler olmak üzere çeşitli tohumlarımız alet edevatımız var. Malatya Valiliği ve Malatya İl Tarım Müdürlüğü olarak emrinizdeyiz. Sizin işinizi kolaylaştırmak için daha fazla kazanmak için buradaki bütün arkadaşlarımız emrinizde. Başta kayısı olmak üzere olmak üzere tüm ürettiklerimizi Avrupa standardına göre üreterek daha kaliteli ürünleri dünyaya sunmamız gerekiyor. Malatya çiftçisine yakışan en güzelini üretmektir. Kayısı bizden sorulur. En güzelini teknolojik ürünleri kullanarak dünya kayısı başkentinde en güzelini üretmeye devam edeceğiz.” Diye konuştu.

AKAR, “ÇİFTÇİLERİMİZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Tarımda güçlü üretim gösteren ülkelerin tarıma destek veren ülkelerde olduğunu gördüklerini kaydeden Malatya Tarım İl Müdürü Osman Akar, tarımda iler ki süreçte daha planlı üretim için önemli planlama yürüttüklerini, insanları üretimin içerisinde tutarak girdi maliyetlerini düşürme adına hizmetlere devam ettiklerini söyledi.

Bakanlık olarak 2024 yılında 300 milyon TL destek ayırdıklarını aktaran Müdür Akar, yine diğer teşvikler ve projelerle çiftçilere destek sağladıklarını, yine mera ıslah projeleriyle birçok projenin daha fazlasını üreticilere ulaştırma gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.  4 silkeleme makinesinin sadece kayısıda değil diğer ceviz ve badem gibi ağaçlar içinde kullanılacağını ayrıca tüm çiftçilerimiz için 7/24 telefonun açık olduğunu da sözlerine ekledi.

ÖZCAN, “MALATY’DAN 10 BİN TON HUBUBAT İHRACATI YAPTIK”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Devletimiz bir yandan şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için çalışma devam ederken mesai harcanırken öte yandan tarımda ve hayvancılıkta üretime devam ediyoruz. Malatya dünya kayısı üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiren ve coğrafi işaret belgesiyle dünyanın 115 ülkesine ihracat yaparken haklı gururunu yaşıyoruz. Malatya tarımda bölgenin lokomotifi, yükselen değeri olmaya devam ediyor.” dedi.

10 bin ton hububat ihracatı gerçekleştirildiğini bununda mutluluk verdiğini belirten Özcan, hayvancılık ihtisas projesinin bitme aşamasına geldiğini söyledi. 6 Şubat depreminin yaralarını sarma temennisinde bulundu.                          

ÇİFTÇİ KAZANIRSA ÜLKE KAZANIR

Tarımın öneminden bahseden Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz,

“Üretimi artırmak için çiftçilerin yeterli gelir elde etmesi önemlidir. Genç çiftçilerin üretime dahil olması önemlidir. Yem mazot, gübre gibi ürünlerin maliyetinin düşürülmesi gerekmektedir. Ayrıca gübre ve mazot desteklemeler de nakit olarak üreticiye verilmesi gerekmektedir. Çiftçi kazanırsa ülke kazanır”