Son yıllarda yeni bir dolandırıcılık metodu yaygınlaşmaya başladı. Sazan Sarmalı tabiri kullanılan dolandırıcılık yöntemiyle son yıllarda çok sayıda kişi dolandırıldı. Geçtiğimiz gün film hikayelerini aratmayan bir Sazan Sarmalı olayı gerçekleşti.

Olay şöyle gerçekleşti

Aracını satmak isteyen R.C aracını 617 bin TL’ye satış platformuna ilana koydu. İsminin Can olduğunu Hakkari’de Uzman Çavuş görevi yaptığı yalanıyla araç sahibi R.C’ yi aradı. Telefonda,

“ Aracı aldım abi. Bin TL de kaporanı gönderiyorum. Aracı birlikte çalıştığım Astsubay’ın kardeşi gelip alacak ben de üzerine kar koyup sattım. Bizde ekmek yiyelim, o yüzden fiyat hakkında senin konuşmana gerek yok. 630 bin TL civarında sattım” diyerek aracı ilandan kaldırmasını istiyor ve bin TL’de kapora gönderiyor.

Malatya’da bir kamu görevlisi olan R.C’de “ Tamam kardeşim benim için sıkıntı yok.” diyerek güvenerek ilanı kaldırıyor.

SAZANI OLTAYA TAKIYOR

Uzman Çavuşluk rolüyle güven telkin eden Can sahte isimli şahıs ardından sazanı kancaya takmak için R.C’nin ilanını internette kendisinden habersiz “Acil satılık” başlığıyla 530 bin TL’ye satışa koyuyor. 

Kayseri’de mobilya üzerine faaliyet gösteren bir firma yetkilisi de ilanı görüp uygun fiyata araç almak istiyor. Kayserili M.H, Can isimli şahsı aradığında şahıs; maddi olarak zor durumda olduğunu evinin borcunu arabayı satıp ödemezse evini kaybedebileceğini söyledi.

Aracı almayı kararlaştıran MH’ye hatta indirim yaparak 460 bin TL’ye satabileceğini kaydediyor.

Fırsatın ayağına geldiğini düşünen MH, babasıyla birlikte aracı almak için otobüsle Kayseri’den Malatya’ya geliyor. Acil para isteyen Can isimli şahsa da 100 bin TL para gönderiyor.

Bu sırada Can isimli şahıs araç sahibi R.C’yi arayarak komutanının babası ve kardeşinin geleceğini söyledi.

SARMAL BAŞLIYOR

RC olayın devamını şöyle anlatıyor,

“Kayseri'den bir defa geldiler. Geri çekleri bozduramadılar diye gittiler. Bu sırada benimle iletişime geçmeyip Can isimli dolandırıcıyla irtibata geçiyorlar. Bende almayacaklarsa ben yeniden ilana koyayım dedim. Dolandırıcı da bana çekin ve otobüs biletlerinin fotoğrafını atıp geleceklerini söyledi. 2 gün sonra bir daha geldiler.

“ABİ BEN ARACI PARASI ALACAĞIM SAKIN PARA MUHABBETİNE GİRME”

Can sahte ismini kullanan şahıs bana sözde aracı parası alacak diye,

“Abi sen hiçbir türlü para muhabbetine girme” diye de ricada bulunuyor. Ben de ona yeter ki benim paramı atsınlar noterin önüne geldiğimizde parayı atmazlarsa devrini vermem dedim. “Tamam abi sıkıntı yok” dedi.
Baba ve oğlu Kayseri’den geldikten sonra otogardan onları aldım. Oto expertize götürdüler 4 bin 500 lira verdiler. Bir sıkıntı çıkmayınca tekrar ustaya da baktırdılar. Bende karar verdilerse parayı atmalarını istedim. Çünkü bende başka bir araca bakıp kendime alacaktım. Halledeceğiz abi diyerek benimle görüşmüyor yine o Can isimli şahısla telefonda görüşüyorlar.” diye anlattı.

Aracı almaya gelen M.H ve babası R.C’nin imza için parayı istemesine karşın beklemesini söylüyorlar. Ve Can isimli şahısla telefonda görüşerek münakaşaya başlıyorlar.

DOLANDIRILDIKLARINI ÖĞRENİYORLAR

Malatya Sanayi’de bulunan noter önüne geldiklerini aktaran R.C. “Ben para gelmeden imza atmayacağımı söyledim.
Bana da dediler ki “senin teyzen oğlu Can’a para gönderdik” ben de dedim ki “Ne teyze oğlusu benim Can diye ne teyzem oğlu nede akrabam yok” Meğer bunlar şahsa 100 bin TL para göndermişler. Bu sırada yanların da silah olduğunu gösteriyorlar. Bu dolandırıcı bunlara demiş ki “Bana acil yüz bin atın o aracı size 530 binden daha ucuza 450 bin TL’ye alacağım” buna güvenerek para atmışlar.
Adamlar bir kısmını attıklarını söyleyince bana gelen bir para olmadığını sadece bin TL kaparo atıldığını 616 bin TL bedelin atılmadığı sürece imza atmayacağımı söyledim.

R.C aracını 616 bin TL atılmadan vermeyeceğini o kişiyle bir tanışıklığının olmadığı söylüyor. Ardından R.C,

“M.H’nin Babasına senin diğer Astsubay oğlunla beraber askermiş, benimle akrabalığı yok” deyince olay iyice ortaya çıkıyor. Çünkü orta da astsubay bir evlat veya yakın akrabasının da olmadığı öğreniliyor.

Can isimli şahsı aradıklarında ise bir anda telefonlar kapanıyor. Kısa süre içerisinde hattı tamamen şebeke üzerinden kapattığı ortaya çıkıyor.

AZ KALSIN KAN AKIYORDU

Ardından arada bir dolandırıcı olduğu anlaşılıyor. Fakat Kayseri’den gelen M.H. ve babası Malatya’da kamu görevlisi olan R.C.’nin de işin içerisinde olduğunu düşünerek kavga ediyorlar. Hatta M.H’nin babası yanında getirdiği silahı da gösterince olay daha da tehlikeli bir hal alıyor.

Sanayi de bulunan şahısların araya giriyor ve durum daha da korkunç bir hal almadan, kan akmadan sakinleştiriyorlar. Araya giren bir Malatyalı, tarafları dinleyip olayı sakinleştiriyor. Ve R.C’ye zaten mağdur olduklarını geliş gidiş paralarını karşılamasını istiyor. RC kabul ediyor ve Kayserililere polise gitme önerisinde bulunuyor.

Ayrıca Malatyalı araç sahibi R.C’ye gönderilen kaparo başka bir isim üzerinden havale yapılmış. Kayserili vatandaşsa bir başka ismin ibanına 100 bin göndermiş.

Malatyalı araç sahibi şahısları alıp tekrar otogara bırakıyor ve geliş gidiş parası için de 2 bin 500 TL de para veriyor.