İl genelinde Battalgazi, Yeşilyurt, Kale, Yazıhan, Akçadağ ve kısmen Darende ve diğer ilçelerde görülen Erik Koşnili'nin yoğunluğunun azalsa da iklimin yağışlı ve değişken olması nedeniyle halen risk oluşturduğu ifade edildi.
Erik Koşnili'nin biyolojisi ve mücadele yöntemlerine ilişkin bilgilerin yer aldığı açıklamada, bu zararlı böceğin gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturarak ağaçları zayıflattığı ve meyve kalitesini bozduğu vurgulandı.
Mücadelede kültürel önlemlerin yanı sıra kimyasal mücadele yöntemlerinin de önemine dikkat çekilen açıklamada, özellikle yazlık yağlarla ilaçlama yapılması gerektiği belirtildi. Ancak, bu ilaçlamaların kayısı ihracatını etkilememesi için özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı. İhracat ürünlerinde ilaç kalıntısının olmaması gerektiğine dikkat çekilerek, üreticilerin ilaçlama öncesinde mutlaka ilgili müdürlüklere başvurması ve reçete alması gerektiği bildirildi.
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kayısı üreticilerini bilinçli bir şekilde mücadele etmeye ve zararlı böceklerle etkili bir şekilde mücadele etmeye çağırdı.