Asrın felaketinde Malatya genelinde 100 binin üzerinde bağımsız bölümden oluşan 43 bin civarında bina ya depremler sırasında ya da ağır hasar aldığı için yıkımı gerçekleşmişti. Şehir merkezinde binlerce yapıda olduğu gibi kırsal alanda da büyük yıkımlara yol açtı.
25 BİN KIRSAL KONUT
Malatya’nın Yeşilyurt, Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinde bulunan köylerde (mahalle) binlerce mesken yerle bir oldu. Birçok köyde sağlam yapı kalmadı. Büyük yıkımdan sonra ihaleler yapılarak binlerce tek katlı ya da 2 katlı konutların yapımına başlandı. Şehir genelinde 25 bin konutun kırsal konut olarak inşa edileceği ifade edilmişti.
ÖZHASEKİ MALATYA ZİYARETİNDE AÇIKLAMIŞTI
Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Malatya’ya yapmış olduğu ziyarette bundan sonraki yapılarda çelik konstrüksiyon olarak kırsal konutların inşa edileceğini bu çelik yapıların hem yapımının hızlı sürdüğünü hem de depreme dayanıklı olduğunu söylemişti.
ÇELİK EVLERİN İHALESİ VE YER TESLİMİ YAPILDI
Malatya’da da projeler hazırlanarak çelik evler inşa edildi. Malatya genelinde çok sayıda kırsal konutun çelik ev yapılması için yer teslimine de başlanıldı ve bazı yüklenici firma çalışmalara başladı. Şehir genelinde ihalesi daha önce betonarme olarak inşa edilen konutların dışındaki diğer köy evlerinin dışındaki yerlere çelik ev yapılacak.
Yorumlar
Deniz - Şehre yakın bir yerde bizlere böyle imkân sunulmasını istiyorum. Çelik ev olduğu için de rahat uyku uyuruz lütfen yetkililer
Deniz - Çok güzel duruyorlar, Bizimde evimiz depremde ağır hasar alarak yıkıldı. Bizde bu evlerden alabilir miyiz.. Lütfen çok istiyorum.
G.genç - Bakan Haseki 38 yıl önce sürgü depreminde halka yapılan prefabrik konutların çürümüş durumda halk hala bu evlerde yaşıyor. Bu geç kalınmış unutulmuş köyden haberi varmı acaba acaba.