Şehrin ekonomisi, tatili, alışverişi, sünneti düğünü kısacası birçok harcama kayısıya göre belirleniyor. Yani kayısı birçok mutluluğa da aracılık ediyor. İşçisinden memuruna, doktorundan belediye başkanına kadar birçok Malatyalının mutlaka kayısı bahçesi vardır ve yetiştiricilerin büyük bir bölümünün ise ek gelir kaynağıdır.

MALATYALILAR 2 AY MUTLAKA BU KORKUYU YAŞIYOR

Bu milyonlarca kayısı ağacı Mart ayı gibi açmaya başlar ve şehrin bembeyaz gelinliğiyle muhteşem bir seyir zevki sağlanmasına da katlı sağlar. Fakat öte yandan kayısı üreticilerinin de korkulu rüyaları, bitmeyen sabahları başlamış olur. Nisan ayının ilk haftasına kadar da bu tedirginlik devam eder. Genellikle bölgesel olarak değişiklik gösteren bir don olayı da peyderpey yaşanmaktadır.

Birçok üretici bir yıl çocuk gibi baktığı bin bir zahmetle sezona hazırladığı bu ürünleri bir gecede kaybettiği de oluyor. Umutlar bir gecede yok olabiliyor ve büyük bir hüsran yaşanıyor.

Bu yıl Mart ayında açmaya başlayan kayısılar ile ilgili korkular gereksiz kaldı. Uzun bir süre sonra ilk kez Malatya'da bu denli havalar beklenilenden daha iyi geçti ve donlu geçen yıllara göre çiçekler büyük bir soğuğa rast gelmedi. Yerlilerden aldığımız bilgiler de bu yönde belirtildi.

KAYISI FİYATLARI KAÇ LİRAYA DÜŞTÜ, BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ OLUR MU?

Kayısı fabrikaları ve Şire Pazarında görüştüğümüz yetkililerden aldığımız bilgilere göre don olayının yaşanmaması sonrasında fiyatların aşağıya çekildiği yönünde açıklamaları oldu. İşletmecilerden aldığımız bilgilere göre fiyatlar yüzde 10 civarında düştü. Fazla büyük bir fiyat düşüşü söz konusu olmadı. Fakat 200 TL'LİK bir kayısı 180 lira bandına kadar geriledi.

Esnaf ve firma yöneticileri 150 TL nin altına düşmeyeceği kanaatinde ayrıca kaliteli Jumbo kayısının yine değerini koruduğu belirtiliyor. Bu yıl sarı-kükürtlü kayısı ya göre gün kurusunun daha fazla para ettiğini yıllara göre fiyatlarda değişiklik gösterdiğini bundan dolayı üreticilerin ürünlerini bölmeleri gerektiğini yarı yarıya üretimin daha uygun olacağını söylüyorlar.

ÇİÇEK, "KAYISI DA RİSK HENÜZ BİTMEDİ!"

Malatya Ziraat Mühendisleri Başkanı Fevzi Çiçek ise kayısı da don kaynaklı ihbar olmasa da bu yıl bazı problemlerin yaşandığını kaydetti.

Bu yıl don olayından ziyade çiçek tutumun da ve çiçek sağlığında bazı problemler gözlendiğini belirten Başkan Çiçek, Bu yıl Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde özellikle çiçek açmama problemi yaşandığını bunun çok sayıda sebeplerinin olabileceğini Pütürge, Yazıhan, Doğanyol, Battalgazi gibi 1300 rakımın altında olan bölgelerde bu hadisenin görüldüğünü yüksek rakımlı yerlerde ise yeni çiçeklenmenin başladığını söyledi.

"ŞU AN NET KONUŞMAK DOĞRU OLMAZ"

Kayısı da riskin halen bitmediğinin altını çizen Çiçek,

"Kış henüz bitmedi, önümüzdeki süreci beklemek lazım. Sadece don olayı değil. Kısır çiçek veya henüz çiçek aşamasında olan bölgelerde şu an yaşanan yağışların ne tür etkisi olacak, tozlaşma konusunda. Bunları önümüzdeki süreci görmeden net konuşamayız." derken monilya hastalığı konusunda da yeterli mücadelenin önemli olduğuna vurgu yaptı. Monilya hasarı konusunda da tedirginlik duyduğunu çiçek ilacına bu dönemdeki fungusit türevi ilaçlara ihtimam gösterilmesi gerektiğini vurguladı.