Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Ziraat Mühendisi Fevzi Çiçek, İlkbahar dönemi hazırlık çalışmaları ve ilkbahar başlangıcında yaşanacak zirai don konuları hakkında çiftçilere önerilerde bulundu.
Çiçek uyarısında;
"İçinde bulunduğumuz dönem meyve yetiştiriciliği açısından, özellikle, ilkbahar zirai donlarının vuku bulduğu bir dönem. O yüzden özellikle de kayısı yetiştiriciliği için tedbirleri daha güçlü tekrarlıyoruz. Basit, pratik uygulanabilir, çiftçiye çok maliyeti olmayacak şekilde, saman yakma, lastik yakma, varsa basınçlı sulama sistemlerini açma gibi pratik tedbirler söylüyoruz. Bunun için de meteoroloji verilerini takip ederek, tahminlerini takip ederek eksi derecelere düşmesi durumunda bu tür tedbirleri almasını öneriyoruz. Bir başka önümüzdeki süreçteki sorun şu, özellikle çiçeklenme döneminde yağışların devam etmesi durumunda, kısır çiçeklenme söz konusu olacak. Meteoroloji tahminlerine göre önümüzdeki 4-5 gün içerisinde böyle bir yağış söz konusu değil ama ilkbaharın özellikle Nisan ayının ilk haftalarında veya ortalarına kadar yağacak yağmurlar ki bu tarımsal kuraklığı da ciddi anlamda önleyecek yağışlar olacak. Bizim için beklediğimiz yağışlar. Bu çiçeklenmelere kısmen sıkıntı verebilir. Bu anlamda tedbir çiftçilerimizin tedbir almaları gerekiyor. Tabii tarım sadece kayısıdan ya da bahçecilikten münhasır değil.2 tane faktör var. Özellikle güzlük ekimlerinde, hububat ekimlerinde, yaklaşık Malatya'da 80-85 bin hektar bir hububat ekimi, arpa, buğday ekimi söz konusu. Bu dönem yağmurları takip ederek çiftçilerimizin o dönemde. Özellikle ilkbahar gübrelemeleri, azotlu, gübreleme yapmaları önemli. O yüzden toprak tahlili sonbaharda yapılmışsa onu da dikkate alarak bu gübreleme çalışmalarını sürdürmeleri gerekiyor.”
Öncelikle Toprak Hazırlanmalı
Zirai Mücadelede Teknik destek alınmasının önemine değinen ve Toprak tahlili yapılarak gereksiz gübreleme yapılması konusunda da yetiştiricileri uyaran Fevzi Çiçek;
“Özellikle toprak hazırlığının olması gereken dönemler var. Bu dönem, işte yem bitkisi ekilecekse, sebze yetiştiriciliği yapılacaksa ya da baklagiller yetiştiriciliği, fasulye, şeker pancarı, buna benzer çalışmalar yapılacaksa bu dönemlerde tam toprak hazırlığının dönemleridir. Ona da ısrarla şunu tavsiye ediyoruz. Yetiştirecekleri ürünlere göre toprak tahlili yapıp iklim faktörlerini de göz önüne alarak ona göre hazırlık yapmaları gerekiyor. Gereksiz aşırı gübreleme, gereksiz aşırı zirai mücadele, ilaç kullanımı faydadan çok zarar getirdiği için bu konuda teknik destek almalarını mutlaka tavsiye ediyoruz” dedi.
Yorumlar
Yalanyanlishaberyapiyo - Dertlihastaadam
Malatya - Meteoroloji yanlış bilgi tutarsız bilgi veriyor artı gösteriyor sabah bakıyoruz heryer buz günlük tahminler de dahil tutarsız
Net - Evet
Net - Evet bnce meteroloji tarsimle analsmali