17 kişinin depremde can verdiği otelle ilgili 7 kişilik heyet tarafından 41 sayfalık rapor hazırlandı. Binada olması gereken 5 kolonun bulunmadığı ifade edildi.
Malatya'da Asrın felaketinde binlerce bina yerle bir oldu. Kent genelinde 1300 civarında vatandaş enkaz altında feci şekilde can verdi. 6 bin 444 depremzede de bu felakette yara aldı veya enkaz altından büyük kayıplarla çıkarıldı.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan Kırçuval Oteli 6 Şubat’ta 4.17’deki 7.7 büyüklüğündeki depremde kısa süre içerisinde çöktü. Saniyeler içinde çöken binada çoğu sporcu olan 20’nin üzerinde vatandaş kalıyordu. İlk depremde çöken 8 katlı binanın altında bazı vatandaşlar yaralı olarak kurtarılırken 17 kişi ise enkaz altında can verdi.
RAPORDA KAN DONDURAN DETAYLAR
Çoğu genç sporcu 17 kişinin feci şekilde can verdiği olayla ilgili savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Öte yandan otelin sahibi Mayıs ayına kadar hapiste tutuldu, sonrasında şartlı tahliye gerçekleşti. 1997 yılında yapılan otelle ilgili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ise bilir kişilerden binanın incelenmesini istedi. Hazırlattırılan ek bilirkişi raporu tamamlandı.
Karadeniz Teknik Üniversitesinden oluşan 7 kişilik ekip tarafından uzun süreli incelemeler sonrasında 41 sayfalık rapor sunuldu. Raporda çarpıcı detaylara yer verildi.
“ZEMİN ETÜDÜ YOK PROJEDE UYUŞMAZLIK VAR”
Bilir kişilerin sunmuş olduğu ek raporda otel binasının statik hesap raporunun bulunduğunu ancak zemin etüdünün bulunmadığı ayrıca tadilat projelerinde bazı eksiklerin ve uyuşmazlıkların görüldüğü alanda yapılan incelemede ise taşıyıcı sistem ve elemanlarının donatılarında yetersizlik olduğu kaydedildi.
17 KİŞİNİN CAN VERDİĞİ OTELDE 5 KOLON EKSİK
Bir çok kez tadilat yapıldığı kesin olarak bilinen otelle ilgili bilirkişi raporundan elde edilen bilgilere göre mimari tadilat projesi incelemelerinde tadilat statik projesinde yer alan S5 kolonunun olmadığı aktarıldı. Binanın statik projesindeki kolon projesinde 33 kolonun olduğu fakat tadilat projesinde 28 kolonun olduğunun tespit edildiği kaydedildi.
Ayrıca raporda şu ifadelere yer verildi: “Bu durumda statik hesapların yenilenmesi, statik hesaplar olmadan projelerin onaylanmaması gerekirdi. Yapının 2006 yılında faklı bir tadilat süreci geçirdiği görülmektedir. 2006 yılına ait mimari tadilat projesinde bodrum ve zemin kat bilgileri yer almamaktadır. Yapı son olarak 2021 yılında başka bir tadilat süresine girmiştir”
“BAZILARI ASLİ BAZILARI TALİ KUSURLU”
Öte yandan kusurlularla ilgili değerlendirmede ise yapım sorumlusu, teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin ilgili birimindeki yapı ruhsatlandırma proje kontrollerinden sorumlu kişilerin asli kusurlu, belediye yapı kontrol biriminin ise tali kusurlu olduğu rapora geçildi. Öte yandan S5 kolonu ve binada bulunması gereken 5 kolonun en başta mı koyulmadığı yoksa tadilat aşamasında mı kesildiği merak ediliyor. Bazı iddia sahipleri tarafından kolonun tadilat esnasında kesilmiş olabileceği üstünde duruluyor.