Üretimin artırılması, artırılan üretimin de kalitesinin yükseltilmesi amacıyla birlik olarak çalışmalarını ve eğitim faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürüldüğünü söyleyen Birik Başkanı İhsan Akın, birlik tarafından yapılan çalışmaları şu şekilde değerlendirdi:

“Bildiğiniz gibi bizim bugüne kadar eğitim noktasında küçükbaş hayvancılıkla ilgili, çobanlık eğitimi, kırkım eğitimi, parazitlerle mücadele eğitimi gibi eğitimlerimiz devam ediyor. Şu anda 2 tane çobanlıkla ilgili eğitimimizi ve kursumuzu bitirdik, sertifikalarımızı inşallah önümüzdeki günlerde dağıtacağız. Yine 2 tane farklı farklı günlerde kursumuzu açtık. Battalgazi Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüklerine ve hocalarımıza da verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki günlerde kırkım zamanı yaklaşıyor inşallah yine kırkımla ilgili sahada uygulamalı olarak hem de burada pratikte ve teknikte teorik olarak ne yapılması gerekiyorsa onlarla ilgili de yetiştiricilerimize yönelik inşallah kurslarımız olacak.”

İkiz Doğum Oranlarına Artış Yaşanıyor

Yetiştiriciler tarafından üretimde kaliteli tohumluk kullanılarak ikizlik oranlarının da arttığını kaydeden Akın;

“Tabii bu sene yine ikizlik oranımız çok güzel. Yani küçükbaş hayvancılıkla ilgili özellikle halk elinde ıslah projelerimizde geçen yıla oranla yüzde 7-8 ikizlik oranında artış var. Bu artışlar nedir? Geçen yıl 15 civarında olan artışlarımız, kuzularımız da bu sene ortalama 22’ye gelmiş. Bu da çok güzel bir şey. Yani ikizlik oranlarımızı arttırmışız. Bu projenin gerçek anlamda sahada uygulandığında verimini çok iyi görüyoruz. Tarım Bakanlığımıza buradan emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz. Tabii yine birlik çalışmalarıyla ilgili gerek projeler, gerek programlar, gerekse de yine geçmişte yetiştiricilerimize yaptığımız tip projelerimiz ve danışmanlık hizmetlerimiz artarak devam ediyor. Çünkü yetiştiricilerimiz küçükbaş hayvancılıkla uğraştığı için, küçükbaş hayvancılık çok meziyetli bir iş, zor bir iş. Burada da çobanlıkla ilgili, özellikle çoban bulmakla ilgili çok zorluk yaşıyorlar. Biz bu noktada da yetiştiricilerimize gerek Bakanlığımızın verdiği destekle ilgili, çobanlık desteğiyle ilgili. Gerek kurslarla ilgili, gerekse de çoban bulma noktasında da danışmanlık hizmeti vererek yetiştiricilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz."


Eğitimlerimize Aksatmadan Devam Ediyoruz

Hayata geçirmeyi planladıkları yeni programlara da değinen Birlik Başkanı Akın, Önümüzdeki dönemde çerisinde planladıkları programları da şu ifadelerle dile getirdi:

“Tabii biliyorsunuz ki gıda ve su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz. İsraf eden, iflas eder, üreten hükmeder anlayışıyla üreticilerimizin yanındayız. Ama bu kuru lafla değil. Bazı projelerimiz var. DAP’a sunduğumuz projelerimizde geçmişte bu sahada parazitlerle mücadeleyle ilgili eğitimini de verdik. O araçlarımızı önümüzdeki süreçte o bölgelere götüreceğiz. Projemiz geçti. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve DAP tarafından desteklendi ve geçti. Burada yapmamız gereken onları her bölgedeki hayvanın yoğun olduğu yerlerdeki ilgililere zimmetleyerek o parazitlerle mücadele araçlarımız hayvanlarımızın, bit, pire, kene, farklı haşerelerden kurtulmasıyla ilgili bunları uygulamaya aldık çok şükür .
Yine buna bağlı olarak gerek desteklemeyle ilgili gerekse de geçmişte yaptığımız 3. projemizle ilgili bir yine bir proje çalışmamız daha var. Halk elinde ıslah projesi. Konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle de görüştük. İnşallah eğer o projemizi de hayata geçirirsek, farklı bir bölgemizde, farklı ilçemize inşallah 4. projemizi de orada uygulamaya başlayacağız. Yeter ki yetiştiricilerimiz, üreticilerimiz üretmeye devam etsinler. Biz yetiştiricilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."