Malatya’nın rezerv alan ilan edilerek kentsel dönüşümle 42 bölgede rezerv alan çalışması yapılıyor. İşte projenin detayları.

Malatya asrın felaketinde en büyük yıkımı alan şehirlerin başında geliyordu. Kent genelinde depremden dolayı 100 binin üzerinde konut ve iş yeri depremden sonra yıkıldı. Yüzbinlerce Malatyalı bu depremlerden dolayı evsiz barksız kaldı. Bazı depremzedeler şehri terk ederken 117 bin depremzede ise konteynerlerde yaşıyordu.

Depremzedeleri sıcak yuvalarına kavuşturmak için gerek çok katlı TOKİ konutları, gerekse kırsal konutlarda çalışmalar sürdürülüyor. Fakat diğer yandan da rezerv alanlar belirlenerek çok sayıda bölüm de kentsel dönüşümle yeniden ayağa kalkıyor.

Malatya genelinde 42 bölgede rezerv alan çalışması yapıldı. Kent genelinde 400 hektar alanın üzerinde faaliyetler gerçekleştirildi. Bu rezerv alanlarda toplamda 27 bin 500 konut ve 11 bin iş yeri yapılması planlanıyor.

EN FAZLA REZERV ALAN BATTALGAZİ’DE

Malatya genelinde gerçekleştirilecek olan projelerde yerinde kentsel dönüşüm kapsamında yerinde dönüşümle ilgili en fazla konut ve ticari alan Battalgazi ilçesinde hayata geçirilecek.

25 bin 841 bağımsız bölümün yapılacağı Battalgazi ilçesinde 9 bin 86’sı iş yeri 16 bin 29’u konut yapılacak. Toplamda 25 bin 115’i, şehir merkezinde bulunan Akpınar, Saray, Dabakane, Halfettin mahallelerinde ve diğer mahallelerde yapılacak olan konut ve işyeri rakamı.

Öte yandan Battalgazi’nin eski merkezi diğer adıyla eski Malatya’da ise 614 konut, 112 iş yeri olmak üzere toplamda 726 bağımsız yapı Sur içine Emlak Konut veya TOKİ aracılığıyla yerinde dönüştürülecek. 

Yeşilyurt ilçesinde belirlenen rezerv alan ise 113 hektarlık alanı kapsayacak. Yeşilyurt ilçesinde Bostanbaşı ve merkez bazı mahalleleri içerisine rezerv alanda toplamda 11 bin 203 bağımsız bölüm inşa edilecek.

Bu bağımsız bölümlerin 10 bin 250’si konut 953’ü ise iş yerinden müteşekkil olacak. Yeşilyurt ilçesinde de birçok mahallede bu çalışma hayata geçirilecek.

“KIRSAL İLÇELERDE DE ÇOK SAYIDA KONUT VE İŞYERİ YAPILACAK”

Yine kırsal ilçelerde de bazı rezerv alan çalışmaları yapıldı. Akçadağ, Doğanşehir ve Darende ilçelerinde kentsel dönüşümle ayağa kaldırılacak. Akçadağ’da 384 yapı, Doğanşehir’de 660 ve Darende ilçesinde 212 yapı kentsel dönüşümle ayağa kaldırılması için proje başlatıldı. Yine farklı alanlarda da rezerv alan çalışması yapılacağı aktarıldı.

Bu alanlardaki yapı ve konut sayısı da arta bilecek. Bazı vatandaşlar binaları riskli olmasa yıkılmasa bile istedikleri takdirde bu yapılardan faydalanabilecekler.