Malatya’nın merkezinde yeni cami önündeki meşhur mısır çarşısı Malatya Büyükşehir Belediyesi otoparkında konteyner dükkanlara taşındı.

6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketinde Malatya büyük hasar almış, şehirde 35 bin 800 bina ağır hasar alırken, 7 bin 500 binada depremler sırasında ya yıkılmış ya da acil yıkılacaklar arasındaydı.

 Malatya’da en fazla yıkıma uğrayan bölgelerden biri olan şehrin ticaretinin atar damarı kent merkeziydi. Binlerce iş yerinin yıkıldığı alanda tek ayakta kalan Mısır Çarşısıydı. Yeni kurulacak şehrin planı içerisinde kalan ve riskli yapı olduğu değerlendirilen Mısır Çarşısı içinde yıkım kararı çıkmış. Farklı sektörlerden 80 kadar esnafın bulunduğu çarşı Ocak ayından itibaren boşaltılmıştı.

Bir zamanların en cıvıl cıvıl mekanlarından biri olan çarşı esnaflar boşalttıktan sonra yıkılarak artık tarihe karıştı. 60 yıllık tarihinde birçok esnafın geçimini sağladığı çarşı sadece hafızalarda yerini aldı.

 

MÜŞTERİLER YENİ YERİ BİLMİYOR

 

Malatya’da birçok vatandaşın uğrak mekanlarından biri olan Mısır Çarşısı esnaflarının bulunduğu alanı bir çok vatandaşsa merak ediyor. Çarşı esnafı Malatya Büyükşehir Belediyesi otoparkında müşterilerine hizmet veriyorlar. Konteynerde gerek ayakkabı gerekse diğer ürünleri satan esnaf bir müşterilerinin de halen tam yerlerini bilmediklerini söylüyorlar.

 Eski alanlarında çalışmaların sürdüğünü yeniden inşa edileceğini söyleyen esnaflar, kısa süre içerisinde şehir merkezinin yapılarak teslim edilmesini ve Malatya’nın bu zor, buhranlı günlerini geçirmesini temenni ediyorlar. Çarşının bu yılın Aralık ayı gibi ön kısımlarının tamamlanmasını 2025 yılının Haziran ayı gibi de büyük çoğunluğunun teslim edilmesi bekleniyor.

 

ESNAF BU SORUNLARI ÇÖZÜN DİYOR

Yeni yerin diğer konteyner çarşılara göre daha iyi olduğunu söyleyen esnaflar da vardı. Bir çok sorunlar karşı karşıya kaldıklarını söyleyen esnafta.

Giyim sektörü üzerine faaliyet gösteren Abdullah Çakmak, alanın pek düşünülmeden hazırlandığını tuvalet ve mescit gibi alanların olmadığını kaydetti. Öte yandan bir çok esnaf için konteynerlerin yakınına çeşmelerin çekilmesi gerektiğini uzak alanlardan esnafın su getirme telaşının, el yıkama ihtiyacının olduğunu aktardı. Kendisinin çarşıda kiracı olduğunu şimdi bu konteynere aylık 7 bin 500 lira kira ödeyeceğini sözlerine ekledi.

 

“TARİHE KARIŞAN ÇARŞIN 1960’LARDA KURULMUŞ”

 

Daha eskiden ahşap baraka gibi dükkanların olduğu yapı 1963 yılında Turgut Temelli döneminde betonarme olarak inşa edilmiş.  Söğütlü Cami çevresinde bulunan esnaflar Mısır Çarşısına taşınmış bu alanda bulunan Marangoz ve demircilerde başka dükkanlarda hizmet vermişti. Yaklaşık 60 yıl önce yapılan çarşı birçok esnafın ekmek kapısı, geçim kaynağı olmuştu. Öncesinde yüksek katlı olarak planlanan alan Yeni Cami’nin silüeti bozulduğu gerekçesiyle tek kat olarak inşa edilmesi kararlaştırılmış.