Ziraai ürünlerin don olaylarından korunması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Her bölgenin iklim durumu, tarımın şekli, yetiştirilen bitkilerin özellikleri ve tarım işletmelerinin imkanları göz önünde bulundurularak en uygun, pratik ve ekonomik yöntemlerin seçilmesi önemlidir. Tek bir yöntemle önlem alınabileceği gibi, gerektiğinde birkaç yöntemin bir arada uygulanması don olaylarının zararını en aza indirebilir.

Pasif yöntemler arasında yer seçimi önemli bir rol oynamaktadır. Don riski taşıyan bölgelerde tarım yapılmamalı, eğer tarım yapılacaksa don hadisesinin görülme ihtimali, şiddeti ve dağılımı dikkate alınarak yer seçimi yapılmalıdır. Bitki seçimi ve üretimi de önemli bir koruma yöntemidir. Dona dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, don riskini azaltabilir.

Aktif yöntemler arasında havanın karıştırılması, direk hava ve bitki ısıtması, su uygulaması ve çiçeklenmeyi geciktirme bulunmaktadır. Havada oluşan sıcaklık terselmesini engellemek için rüzgar makineleri veya fanlar kullanılabilir. Bitki ve hava ısıtıcılarıyla bitkilerin sıcaklığını korumak mümkündür. Üstten sulama veya yağmurlama ile bitkilerin üzerine su serpilerek don olayının etkisi azaltılabilir. Çiçeklenme devresinde don riski olan bölgelerde çiçeklenmeyi geciktirmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir.

Malatya'da meyve bahçesi sahipleri, bu yöntemlerden uygun olanlarını seçerek don olaylarına karşı önlem alabilirler. Uygun koruma yöntemleriyle don zararlarının minimize edilmesi, üreticilerin gelir kaybını en aza indirerek tarımsal üretimi sürdürmelerine yardımcı olacaktır.