Anayasanın 172. Maddesi'nde belirtilen devletin tüketicileri koruma ve aydınlatma yükümlülüğüne atıfta bulunarak, bu çerçevede yapılan düzenlemelerin ve kanunların tüketicilerin haklarını güçlendirdiğini ifade etti. 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 Sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" ile başlayan sürecin, teknolojik ve ticari gelişmelere uyum sağlamak amacıyla 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren 6502 Sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" ile güncellendiğini belirtti.
Demirbağ, yeni kanunun tüketici haklarını daha da güçlendirdiğini ve tüketici hak arama süreçlerini kolaylaştırdığını vurguladı. Ayıplı mal ve hizmetlerden tüketici kredilerine, mesafeli satış sözleşmelerinden işyeri dışında satış sözleşmelerine kadar geniş bir yelpazede düzenlemelerin yapıldığını aktardı.
6502 Sayılı Kanun'un 68. Maddesi uyarınca tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların 104.000 Türk Lirası altındaki uyuşmazlıklarda geçerli olduğunu, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemelerinin görev aldığını açıkladı. Ayrıca, hakem heyeti bulunmayan ilçelerde ikamet eden tüketicilerin başvurularını İlçe Kaymakamlıklarında görevlendirilen Tüketici İrtibat Personeli aracılığıyla iletebileceğini ve e-devlet kapısı üzerinden de elektronik ortamda başvuru yapılabileceğini söyledi.
Demirbağ, tüketicilerin korunması kapsamında etiket ve fiyat tarifeleri, garanti belgeleri, satış sonrası hizmet sunan servisler ve satış fiyatlarında haksız artış yapan firmaların denetimlerinin aralıksız sürdüğünü vurguladı.
Son olarak, tüketicilerin haklarının bilincinin artırılması ve korunması için çalışmaların devam edeceğini ifade ederek, tüm tüketicilerin Dünya Tüketiciler Haftası'nı kutladı ve saygılarını sundu.